Hopp til hovedinnholdet

Jeg skal på leirskole om tre uker, men jeg sliter veldig med angst når jeg sover borte. Kan dere hjelpe meg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei.. Jeg sliter veldig med angst får å sove borte. Jeg trenger hjelp. Jeg skal på leirskole om 3 uker, og jeg er livredd, og det har jeg vært i snart 1 år. Jeg får hjemmlengsel, og får helt anfall når jeg sover borte. Jeg vet dere kommer til å si at jeg må snakke med foreldre osv, men jeg har sagt det til mamma, og hun sier det ikke kommer til å skje igjen. Men jeg vet det kommer til å skje. Trenger virkelig hjelp med dette, har tenkt på flere ting som jeg kan gjøre får å slippe leirskolen, men de tingene blir litt vel drøye. Hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Vi skal forsøke å hjelpe deg. Det er hvert år en eller flere elever på hver eneste skole som har det slik som deg før leirskolen. Du skal nå få øve deg på å bli mer modig, trygg og glad.

Det legges ved en artikkel om et verktøy som du kan bruke for å oppnå akkurat dette, modig, trygg og glad. Nå trenger du hjelp, vi kan kalle det psykologisk førstehjelp. Ingen skal behøve å være så redde før de skal på tur. Det hadde vært fint om du også kunne gledet deg slik som de fleste andre i klassen din gjør.

Jeg skal nå gå gjennom dette verktøyet for deg. Dette blir kun et forslag til hvordan du skal tenke og øve, da jeg ikke kjenner til akkurat hva det er du er redd for.

Bruk hånden din med fem fingre.

Tommel - hva skjer?- Du skal på leirskole og sove borte.

Pekefinger - Hva føler du? Livredd for å få anfall, livredd for å få hjemlengsel. Kroppen stivner, svetter, pusten går fortere.

Langemann - Hvilken negative tanker har du? Jeg kommer til å få anfall midt på natten. Jeg kommer til å få hjemlengsel og mamma forstår meg ikke. Jeg er langt hjemme fra. Ingen kan hjelpe meg og ingen vil trøste meg. Jeg kommer til å gråte. De andre elevene vil oppdage hvor pysete jeg er.

Ringfinger - Hvilken positive tanker kan du tenke? Alle andre klarer det, derfor klarer sikkert jeg det også. Det blir sikkert mye spennende og morsomme ting å oppleve. Jeg vil sove sammen med de jeg kjenner best. Jeg kan ringe mamma når jeg vil. Blir det for ille kan mamma hente meg. Læreren er snill og kan passe godt på meg. Hvis jeg tørr å sove borte nå så blir jeg mer modig slik at det blir lettere neste gang. Jeg kan ta med meg en kosebamse.

Lillefinger - Hva kan jeg gjøre? Øve på å sove borte før jeg drar. Mamma må snakke med lærer slik at lærer vet om min redsel. Da kan jeg få den beste hjelpen. Hvis redselen kommer så kan jeg gjøre det jeg liker godt som for eksempel høre på musikk, lese en bok, danse, skrive, tegne, se på bildene jeg har tatt etc. På denne måten får jeg tankene over på noe annet.

Håndflaten - hvem kan hjelpe deg? Mamma kan snakke med lærer, kan være tilgjengelig på telefon, kan hente deg vis alt går galt. Lærer kan trygge deg, passe på deg og hjelpe deg hvis du blir redd. En god venn (eller flere) kan være sammen med deg og sove på samme rom. Du kan sove hos en god venn før du drar for å øve. Bestemor kan du også øve på å sove hos.

Bruk artikkelen som blir lagt med til å forstå hvordan du kan øve på å bli mer trygg, glad og modig. La gjerne din mor hjelpe deg med å lære deg dette verktøyet.

God tur. Håper dette gjør deg litt mer modig. Du skal vite at leirskole er gøy. Du kommer ikke til å angre.

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser