Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ha kontakt med søsknene mine igjen og vet ikke hva jeg skal gjøre. 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en konflikt med min familie. Jeg har vært i en rettssak mot mamma som ble dømt til fengsel og oppreisning + menerstatning, men det virker som om mamma straffer meg med at mine søsken ikke vil ha noe med meg og gjøre lenger. Jeg prøver å ta kontakt, men dem avviser meg på den samme måten som mamma gjorde. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg vil så gjerne ha kontakt med mine søsken igjen. Mamma har psykopatiske trekk og gjør alt hun kan for å straffe meg nå som jeg har avslørt henne. Broren min som hatet mamma før og som også hadde blitt slått i en årrekke snudde brått om i tingretten med å si at han ikke hadde opplevd noe av det. Hva skal jeg gjøre? Jeg er så fortvilet. Jeg har 1 spørsmål 'Hvorfor?' Jeg kommer aldri til å få svar på det, men mine søsken betyr alt for meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du har vært gjennom veldig mye i livet ditt. Jeg tenker det må ha vært tungt for deg, og jeg synes du viser mye styrke og mot når du har kommet deg gjennom alt dette. 

Det er vindt å høre at du ikke får ha kontakt med søsknene dine, og jeg kan forstå at dette gjør deg veldig fortvilet og trist. Å miste kontakten og ikke vite hvordan man kan få endret det, må føles veldig tungt og håpløst. Som du skriver, ønsker man å få vite hvorfor det er slik og hva som kan gjøres. 

Jeg vet ikke hva som gjør at det har blitt slik, og det må være frustrerende å ikke få et svar på dette. Uansett tenker jeg at det ikke er noe du har gjort, og det er også synd for søsknene dine at de ikke får treffe deg. 

Det jeg håper du kan gjøre, er å snakke med noen om den situasjonen du er i nå og de bekymringene du har. Det er til hjelp å få delt dette med noen, og da kan du få mer råd om hva du kan gjøre og kanskje også mer svar på det du lurer på. Å snakke med noen som har kunnskap om familiekonflikter, vil ofte være til hjelp. 

Jeg vil råde deg til å kontakte ditt nærmeste Familievernkontor. Du kan selv ringe dit og få time til samtale, uten henvisning. De som jobber der skal hjelpe familier og personer som er i familiekonflikter og har spørsmål om dette. De har kunnskap om konflikter og har møtt andre som har vært i samme situasjon som deg, jeg tror det vil kunne gi deg mer svar. Ditt nærmeste familievernkontor kan du finne på denne siden til Bufetat. Da kan du ringe dem og be om en samtale om råd til hvordan du kan takle en familiekonflikt. 

Jeg vet ikke hvor gamle søsknene dine er nå. Men når de blir eldre, skal de selv kunne bestemme om de ønsker å møte deg, og da kan ikke din mor hindre dette. Det er kanskje ikke en god trøst for deg nå, men jeg tenker at du er en viktig person for dem og jeg håper dere vil kunne få mer kontakt i fremtiden. Hold ut og ikke gi opp, de vil sette stor pris på at du bryr deg og tar kontakt. 

Jeg legger også ved noen artikler under som kan ha nyttig info til deg. 

Ta godt vare på deg selv og stå på videre, du er en viktig og verdifull person, lykke til! 

 

Hilsen psykologen 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning