Hopp til hovedinnholdet

Det er skummelt å møte nye mennesker, hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt med selvtilliten min en stund siden barneskolen. Nå går jeg i 9 og skal til å begynne i 10. Neste er videregående. Jeg ønsker å forbedre selvtilliten min før jeg begynner på ny skole uten folk jeg har kjent siden barnehagen/barneskolen. Men det klarer jeg ikke med denne selvtilliten. Hvordan skal jeg unngå å føle meg så redd og nervøs og klein på samme tid ? Selv når jeg prøver å kommunisere med en baby blir jeg så nervøs at jeg bare vil gå min vei. Jeg vil bare ha nok selvtillit til å kunne gå ut til butikken alene uten å måtte ringe en venn for å bli med meg, hvis ikke ender jeg opp med å bli igjen hjemme. Det tar knekken på meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmål. Det høres frustrerende ut å være så nervøs.

Sosial angst kjennetegnes ved at man ofte sliter i sosial sammenhenger, og at dette påvirker hverdagen. Hvis man har sosial angst vil man ha en sterk redsel i situasjoner hvor man møter andre mennesker. 

 

Mange mennesker kan kjenne at de blir litt usikre når de treffer fremmende, eller at de blir litt sjenerte. Det er ikke det samme som å ha sosial angst.

Ofte vil den som har sosial angst slite i sosial sammenhenger ved å føle på angst, trekke seg unna mennesker, kjenne at man blir usikker og noen kan få kroppslige reaksjoner.

Det er viktig å få hjelp til å endre tankemønsteret man har når man har sosial angst.

Ofte vil det å øve seg på situasjoner som kjennes vanskelige også gjøre at man kan få det bedre.

Det å holde seg unna alt man tenker kan være vanskelig vil bare forverre situasjonen.

For å si det på en annen måte kan man få det bedre ved å utfordre sin egen angst ved å få støtte og hjelp.

Vennlig hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser