Hopp til hovedinnholdet

Sliter mye med vonde tanker som dukker opp og som er flere år gamle. Hvordan få vekk de skumle og ekle tankene?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente som egentlig har det ganske bra. Men jeg sliter av og til med tanker jeg ikke helt kan forklare. Det dukker opp ting som er flere år gamle. Som da pappa og mamma skilte seg da jeg var 13 og det at pappa har fått ny dame og fått barn med hun. Jeg hadde tøffe perioder på ungdomsskolen der jeg ikke spiste så mye og hadde skumle tanker og skadet meg selv. Jeg klarte selv å komme meg ut av deg verste av det, og tenkte framover og fant ut at jeg ikkje kunne fortsette slik for da ville folk se at jeg ikke hadde det så bra, og da ville de ha snakket med meg om det noe jeg ikke ville. Nå er det på en måte kommet tilbake, og jeg sliter når jeg er alene og har tid til å tenke. Jeg får en ekel følelse av at det ikke er noe vits i at jeg er her. Har dere noen tips til å få vekk de skumleste/ekleste tankene. Er ikke så glad i å snakke med folk om mine problemer, for jeg vet det er mange flere som har det mye verre enn meg. Takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres ikke godt ut å ha det slik du beskriver, og jeg skjønner at du har hatt det vanskelig tidligere i livet. Det er flott at du klarte å komme deg ut av det på egenhånd den gangen, og at du har det bedre nå. Samtidig høres det ut som de vonde følelsene knyttet til det du har opplevd ikke er helt ferdig bearbeidet, fordi du forteller at dette fortsetter å plage deg i dag. Jeg vil anbefale deg at du tør å gå tilbake, inn i det som gjorde at du hadde det vondt. Altså gjennom å snakke om det. Du sier at du helst ikke vil dette, men jeg mener at det er veldig viktig å tørre.

Hvis man gjør seg for raskt ferdig med vanskelige perioder i livet ender man opp med å ikke få bearbeidet og sortert alle inntrykk og erfaringer fra det man har opplevd, før det blir lagret bak i hodet - og i kroppen. Da er det veldig lett at de vonde følelsene fra tidligere dukker opp og forvirrer og fargelegger erfaringer man gjør seg her og nå, og man tolker livet man lever i lys av de vonde, gamle følelsene og erfaringene. Det er ikke rettferdig! Du har helt sikkert masse fine ting i livet ditt som fortjener å få plass og som du har å glede deg over. Så derfor anbefaler jeg deg at du tør å dykke ned i det vanskelige som har vært for å komme videre etterpå. Snakk om skilsmissen, om det at du hadde spiseproblemer og at du skadet deg selv. Dette er trolig ting som har preget deg mye!

Dette er et krevende arbeid så ta kontakt med noen som kan være gode å snakke med. En voksen du stoler på og som vet litt om det du har vært igjennom. Mamma eller pappa, en annen i familien, en lærer eller forelderen til en venn? Eller en helt nøytral person som jobber med å snakke med unge. For eksempel helsesøster på skolen, eller en psykolog. Her kan du få en god oversikt over ulike steder du kan få hjelp.  

Husk å tro på deg selv og tro at du er verdt å like også når du mislykkes eller har det vondt. Snakk støttende og omsorgsfullt til deg selv når du trenger det. God selvfølelse er noe man kan påvirke ved hvilke tanker man velger å gi makt til. For at de gode tankene skal komme til, må de gamle tankene bearbeides før de kan gå mindre betydning! 

Jeg legger ved noen gode artikler med tips til hvordan du kan hjelpe deg selv videre. Håper du kan finne noe spennende der. Jeg ønsker deg lykke til, håper du får det bedre snart!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser