Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør man hvis man kutter seg, men ikke tør å si det til noen?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

hva skal man gjøre om man kutter seg veldig dypt? å ikkje tørr å si det til noen? + har sagt til sykologer osv at jeg ikkje har selvmords tanker siden om jeg får det igjen så får jeg ikkje ne til hund, men jeg har de tankene enda. og har kuttet meg alt for dypt!!! hva gjør jeg nå? jeg kan ikkje få hjelp av NOEN siden da får jeg ikkje hund.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du må ha det tøft og vanskelig nå. Det er tungt å streve med selvskading og selvmordstanker, og vondt å høre at du bærer på alt dette alene. Du føler deg sikkert fortvilet og alene nå. 

Du skriver at du ikke vil få hund hvis du er ærlig med dem rundt deg om hvordan du har det. Jeg vet ikke hvem du har denne avtalen med, men jeg tenker den setter deg i en vanskelig situasjon. Jeg kan forstå at du ønsker deg hund og sikkert vil gjøre alt for å få det, kanskje har du ønsket deg det veldig lenge. 

Samtidig tenker jeg at det er viktig at du snakker med noen om hvordan du har det. Når man strever med selvskading og selvmordstanker, bør man snakke med noen om det. Det er noe av det vi vet best kan hjelpe, og når du strever så mye, er det viktig at du får god hjelp og støtte. 

Jeg vil råde deg til å snakke med en voksen om at du kutter deg og har selvmordstanker, det er viktig at du får det bedre og får forståelse fra noen rundt deg. Da er det også bra hvis du kan fortelle om dilemmaet du har med å få hund, da kan det bli lettere for andre å forstå alt du bærer på og bekymrer deg for. 

Jeg håper du vil kunne finne mot til å dele hvordan du har det med noen, og også at du kan være tydelig på hva du ønsker og hvilket dilemma du står i. Forsøk gjerne å snakk med en av foreldrene dine om det og hvor viktig det er for deg å få forståelse for hvordan du har det og hva du ønsker. Kanskje kan dere finne en ny løsning sammen. 

Hvis du ønsker noen å snakke med, kan du også gå til helsesøster eller rådgiver på skolen, eller til Helsestasjon for ungdom der du bor. De som jobber der har taushetsplikt. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111, der kan du være helt anonym. 

Jeg håper du vil få det bedre framover, ta godt vare på deg selv, stå på videre og husk at du er en viktig og verdifull person. Lykke til! 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser