Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en konstant følelse av usikkerhet om fremtiden min. Jeg vet hva jeg skal med livet mitt, men jeg har fortsatt en dvelende tanke på baksiden av hodet mitt som forteller meg at jeg vil mislykkes. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er redd. Jeg har en konstant følelse av usikkerhet om fremtiden min. Jeg vet hva jeg skal med livet mitt, men jeg føler at jeg vil aldri oppnå de drømmene. Når jeg er på skolen, og det er snakk om fremtidige studier eller fremtidige yrker føler jeg meg veldig engstelig. Jeg skal jobbe mot målet mitt, men jeg har fortsatt en dvelende tanke på baksiden av hodet mitt som forteller meg at jeg vil mislykkes. Hvis fremtiden min mislykkes har jeg ikke noe å gå tilbake til. Jeg har en konstant frykt, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du skriver at du er redd og opplever usikkerhet ift fremtiden. Du vet hva du vil, men er samtidig redd for å mislykkes og slik jeg forstår deg tenker du en del på dette og opplever frykt. Jeg forstår godt at det føles vondt. 

Slik jeg leser det du skriver opplever jeg at du har negative tanker om deg selv. Du vet hva du vil, men du har tanker om at du vil mislykkes. Å innrømme disse negative tankene er første steg mot å kunne endre tankegangen din. Du vet at du får negative tanker og det gir deg følelser som redd og engstelse. Da er det ikke lett å tenke at "dette skal jeg klare" og "jeg kan hvis jeg vil". Men dit kan du komme ved å jobbe med tankegangen din. 

Hvis man bruker mye tid på å tenke og bekymre seg, kan de vonde følelsene bli forsterket. Det kan kanskje hjelpe deg å prøve å finne mer ut av de negative tankene og hvordan de påvirker deg. Da kan du utforske dem mer og forsøke å finne mer positive og realistiske tanker. Du kan også forsøke å spørre deg selv: "er disse tankene til hjelp for meg?" eller "er det nyttig for meg å bekymre meg for dette?

Jeg vil også si at alle mennesker bekymrer seg iblant og det hører med til livet. Men når man bekymrer seg mye for ting man ikke kan styre selv kan det gå utover livene våre. Ingen vet hva fremtiden vil bringe verken av positive opplevelser eller eventuelle sykdommer, og alt kan ikke planlegges detaljert her i livet. 


Jeg foreslår at du kan prate med noen fordi det å sette ord på ting og få sortert litt i følelser er til hjelp for mange som strever. Hvis du får det bedre, vil du merke at du får mer håp og positive forventninger om framtiden din. Prat med foreldrene dine, helsesøster eller rådgiver på skolen om dette. 

Legger ved aktuelle artikler. 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvhjelp