Hopp til hovedinnholdet

Ofte når jeg legger meg, begynner jeg å høre stemmer i hodet

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Ofte når jeg legger meg, begynner jeg å høre stemmer i hodet av folk jeg kjenner, og det høres helt ekte ut og da skvetter jeg, og i tilleg har jeg dumme tanker, og noen ganger når jeg skal legge meg, føler jeg at jeg mister pusten i 2 sek, så jeg skvetter, men så går det vekk. Jeg har også et problem til. Jeg får ubehagelige tanker av at jeg må ta på noe 10 ganger osv. Og på skolen så hadde jeg liten fin ting fra naturfagen som var på pulten min, så tenkte jeg: Den kan jeg ta i hjørne på pulten som pynt, men så følte jeg på en måte den var i veien, så jeg kastet den langt bort, selvom jeg ikke ville det. Og jeg må alltid snakke til bamsen min og gjøre sånn den ligger behagelig og at den ikke må ligge på hodet, siden det kan være farlig hvis det hadde hadde vært oss. Dette gjør at jeg blir slitsom og påvirker meg mye i hverdagen. Er dette tvangstanker? Hilsen en beskymret jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når det er mye av disse handlingene og tankene, så kan det gå ut over hverdagen, slik du sier at det gjør.  Alle kan i perioder ha litt av tvangstanker eller -handlinger uten at det er til bekymring, men om det er mye, kan det være lurt å finne litt mer ut av det og få hjelp.  

Jeg syns det er lurt om du prater litt med foreldrene dine om dette og at dere for eksempel prater med fastlegen eller helsesøster og finner mer ut av det.

Det er uansett lurt at du prøver å tenke så fornuftig du kan om dette.  Du kan ta kontroll over de tankene som er "feil" og som gjør at du syns du MÅ gjøre spesielle ting.

Du kan lese mer om hvordan du kan forsøke å finne andre og mer hjelpsomme tanker og om andre ting du kan gjøre i artikkelen under.   

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser