Hopp til hovedinnholdet

Har jeg en spiseforstyrrelse uten at jeg vet det?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er veldig usikker på om jeg faktisk har spiseforstyrrelseruten å vite det. Jeg veier ca. 38 kg og jeg er veldig tynn. Jeg er ofte sulten og elske rå spise mat men noen ganger orker jeg bare ikke og rekker ofte ikke å spise frokost. Jeg er redd for at jeg har spiseforstyrrelser eller noe lignene fordi noen ganger vil jeg ikke spise, selv om jeg er veldig sulten og jeg klarer ikke kontrollere det helt. Jeg spiser ikke så utrolig mye fast food, hater hamburger og sånt.Har jeg en liten versjon av spiseforstyrrelser?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Du lurer på om du har en spiseforstyrrelse. Ut i fra de opplysningene du gir oss kan vi dessverre ikke svare på det. Vi vet ikke nok.

Du skriver at du er tynn, noe mange jenter er i denne alderen uten at de har spiseforstyrrelse. Jenter utvikler fett på kroppen etter hvert som de kommer i puberteten. Har du ennå ikke kommet skikkelig i gang med pubertetsutvikling er det naturlig å være tynn. I din alder vil ca. halvparten av jentene ha kommet i puberteten. Disse jentene vil oppleves som kraftigere en de jentene som ikke er i puberteten. Ved 16 års alder har så og si alle jenter kommet i puberteten. Fettet som kommer på kroppen i den forbindelse gir jentene kvinnelige former som bryster, hofter og lår. Se artikkel om pubertet.

Det at du noen ganger ikke orker frokost eller rekker å spise frokost kan være helt naturlig. Det finnes mange mennesker som ikke har matlyst på morgenen. Det er allikevel anbefalt å spise frokost slik at kroppen får ny energi og man føler seg opplagt utover dagen.

I forhold til hvilken matvarer du spiser så er det typisk å spise det foreldrene kjøper og lager til måltidene. Lager ikke dine foreldre fast Food til middag er det naturlig at du ikke spiser dette så ofte.

Slik du nå ser er de opplysningene du har gitt ikke tilstrekkelig for å tenke at du kan ha en spiseforstyrrelse. Det er forståelig at du kan bli usikker og engstelig for om du har dette, da det er mye snakke om dette tema for ungdommer. En ide kan være å ta kontakt med helsesøster på ungdomsskolen slik at dere sammen kan gå gjennom din bekymring. Har du ikke en spiseforstyrrelse er det unødig bekymring.

Legger ved en artikkel om spiseforstyrrelse. Her kan du lære mer om hva dette er. 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse