Hopp til hovedinnholdet

Det er ting jeg angrer på som jeg går og har dårlig samvittighet for hele tiden

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 17 år som kan trenge desperat hjelp. Jeg begynner å legge merke til at jeg blir deprimert. Det er ting som jeg angrer på at jeg har gjort, og nå går jeg rundt hver dag og tenker på konsekvensene det kan få. Jeg legger merke til at det gjør meg psykisk sliten og lei. Jeg har utrolig dårlig samvittighet og vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg klarer ikke å sove eller fungere ordentlig. Jeg vet at jeg ikke kan gå tilbake til fremtiden og forandre på mine feil, men er det noe jeg kan gjøre for å forbedre meg? At jeg går og snakker med noen om dette kommer dessverre ikke til å skje. Jeg føler at det jeg har gjort er skammelig og flaut, og jeg kommer ikke til å klare å snakke med noen om dette. Jeg har vært svært deprimert i fortiden og er redd for at jeg faller i de samme sporene. Jeg vil bare ikke gå rundt og føle meg fysisk kvalm pga dårlig samvittighet. Har dere noen tips til meg? Hilsen jente 17 :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Du sier at du har gjort ting som du angrer veldig på og plager deg selv med dårlig samvittighet hele tiden. Det er vanskelig å si noe konkret om hva du kan gjøre med dette da jeg ikke vet hva det handler om. Noe som er gjort er over og i fortid.

Noen ganger må man prøve å legge det bak seg og gå videre siden man uansett ikke får gjort noe med det. Så kan man ta det med seg som en lærdom i livet og ikke gjøre de samme feilene igjen.

Andre ganger kan det være man har gjort noe som man kan rette opp igjen ved å be om unnskyldning, eller gjøre opp for seg på andre måter. Kanskje snakke med dem det gjelder og prøve å forklare hvorfor man gjorde som man gjorde?

Du sier at du ikke kommer til å snakke med noen fordi du skammer deg så mye. Samtidig sier du at du desperat trenger hjelp.. Det er naturlig å kjenne på skamfølelse og motstand mot å snakke med noen om ting en har gjort galt men som oftest kjennes det veldig godt at noen lytter og prøver å hjelpe og kanskje har noen gode tips til hvordan man kan løse vanskelighetene sine?

Husk at de som jobber med å snakke med ungdom om vanskelige ting gjør dette hver dag og er veldig vant til det. De pleier ikke å dømme eller bli sinte men vil gjøre det de kan for å hjelpe deg.

Jeg håper du kan være så modig og tøff at du hopper i det og prater med en voksen om det du plager deg selv med. Jeg tror du vil bli overrasket over at det ikke blir så vanskelig som du tror når du først er i gang.

Du kan for eksempel snakke med helsesøster på skolen eller gå til Helsestasjon for Ungdom. Her jobber det mange dyktige mennesker som er vant til å snakke med ungdom om alt mulig.

Jeg legger ved noen artikler som kan være nyttige for deg å lese.

Lykke til!

 Hilsen psykologen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser