Hopp til hovedinnholdet

Noen spørsmål i forbindelse med tannlegebesøk og tannlegeskrekk.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei ung.no jeg er en 13 år gammel jente som skal til tannlegen på fredag og jeg har skikkelig tannlegeskrekk. Jeg har 6 ikke så store hull og jeg må trekke to melketennenner for og få plass i munnen til voksne tennene Jeg har et par spørsmål 1. Er det vondt og borre med bedøvelse 2. Er den bedøvelsesprøyta vond og ekkel 3. Tar det lang tid og borre små hull Håper på svar før fredag Mvh hilsen livredd jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er mange personer som ikke liker å gå til tannlegen og har tannlegeskrekk. Du er ikke alene. Det er stor sannsynlighet for at du vil bli kvitt skrekken etter hvert som du blir eldre, men det er noen ting du kan gjøre allerede nå for å bli litt bedre. I artikkelen "kaos i hodet.." kan du lese om psykologisk førstehjelp og hjelpehånden, som er et verktøy du kan bruke. Det går an å øve slik at det blir fortere bra for din del. Du går vel til tannlegen hvert år, så det er slitsomt å ha det slik.

Det jeg anbefaler deg er å fortelle tannlegen når du kommer at du har tannlegeskrekk og er litt redd for å bore. Da tenker jeg at tannlegen vil forklare deg hvordan det skal gjøres og ta veldig godt vare på deg.

Du har noen spørsmål som jeg skal svare på så godt jeg kan:

1. Er det vondt å bore med bedøvelse? Når du har fått bedøvelse, vil den siden av kjeven du skal bore på, bli helt nummen. Du vil ikke kjenne trykk, smerte eller selve boret. Det kan derimot hende at du vil kjenne litt ising, men det tror jeg ikke er så ofte.

2. Er bedøvelsessprøyta vond og ekkel? Det er en bitteliten nål som brukes når du får bedøvelse. Du vil kjenne et veldig lite stikk, som varer noen sekunder, så er det over.

3. Tar det lang tid å bore små hull? Jeg er litt usikker på hvor lang tid det tar å bore små hull, men av egen erfaring går det fort.

Tannlegen er flink og har gjort det mange ganger før, så dette kommer til å gå fort og gå veldig bra. Ta med deg mamma eller pappa som støtte, som kan holde deg i hånden om du vil.

Si til deg selv at du vil klare dette og prøv å slapp av underveis. Tannlegen tar godt vare på deg.

Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Tannlege - pris og timebestilling

Tannlege (colourbox.com)

Tannlegetimer er gratis til du fyller 19 år. Deretter betaler du 25 prosent av prisen frem til du blir 21.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser