Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å gå til psykolog uten at foreldrene mine vet om det? Jeg er 16 år. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! jeg lurer på om det er mulig å gå til psykolog uten at foreldrene mine vet om det? jeg er 16 år og kan gå til legen uten at de vet det men er litt usikker på de psykolog greiene. jeg og en venn prøvde å gå til helsestasjon for ungdom, men der måtte jeg skrive adresse, navn osv. pga det fikk jeg en følelse av at noen skulle finne ut av det og jeg droppa det. jeg vil på en måte gå til et sted hvor mine problemer kun er mellom meg og psykologen. jeg har ikke noe spesielt godt forhold til foreldrene mine og derfor har jeg ikke lyst til at de skal vite om det. hvis jeg ikke kan gå dit uten at noen vet det nå, kommer jeg til å vente til jeg er 18. takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss med dine spørsmål!

Du lurer på om man kan gå til psykolog uten at foreldrene vet om det. Det kan du. Når man er over 16 år kan man gå til fastlege eller psykolog uten at foreldre trenger å informeres om det.

Så flott at du oppsøkte helsestasjon for ungdom. Jeg forstår at du kan tenke at andre får vite at du har vært der når du må oppgi navn og adresse, men slike opplysninger er til registrering i deres journalsystemer. Derfor er det ikke slik at andre får vite om det. De ansatte har taushetsplikt, så det vil være opptil ungdommen om det skal være samarbeid med andre. Imidlertid finnes det noen unntak som ved seksuelle overgrep, og vold for å nevne noe. Det vil altså være alvoret i det ungdommen kommer med som bestemmer om foreldre skal informeres. 

Ofte er det lurt å snakke med foreldrene sine om det som er vanskelig, men jeg forstår det slik at du egentlig ikke ønsker at foreldrene skal få vite om dine problemer. Legger allikevel ved noen artikler som går på dette å snakke med foreldre som ikke forstår og å snakke med foreldre om vanskelige ting. Kanskje kan du finne noen nyttige tips der til nå eller senere.

Jeg håper du oppsøker helsestasjon for ungdom igjen og at du får hjelp til å prate om problemene dine.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser