Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en bestevenn som har mistet sin aller bestevenn og han har hjulpet henne når hun har hatt dt både vondt og godt. Jeg er livredd for at hun skal ta sitt eget liv. Hva kan jeg gjøre? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har en bestevenn som har mistet sin aller bestevenn og han har hjulpet henne når hun har hatt dt både vondt og godt. Hva kan jeg gjøre? Jeg er livredd for at hun skal ta sitt eget liv fordi hun har nesten klart dt før. Hva kan jeg gjøre er hysterisk til å få svar fortest mulig.?? HILSEN EN HYSTERISK PERSON SOM ER LIVREDD FOR EN BESTEVENN. JEG HAR BARE KJENT HENNE I LITT OVER ET ÅR MEN HUN HAR HJULPET MEG GJENNOM DT ÅRET JEG VILLE BARE HA DØDD VIST JEG IKKE HADDE MØTT HENNE OG JEG ER JÆVLIG TAKKNEMMELIG FOR AT JEG HAR MØTT EN SÅ GO Å SNILL PESON SOM JEG HAR BLITT JÆVELIG GLAD I

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du er bekymret for venninnen din som har mistet sin aller beste venn, og du ønsker å hjelpe henne. Først vil jeg si at du virker som en veldig god venn som bryr deg. Venninnen din kan være glad for at hun har en så god venn som deg.

Det er ikke lett å vite hvordan man skal oppføre seg overfor noen som opplever sorg. Å være en støtte for venninnen din er viktig, og da opplever hun at andre er tilstede for henne i en tung og vanskelig tid. Ofte undervurderer ungdom som mister venner at foreldrene kan være en god støtte. De fleste voksne har erfaringer med tap i livet og kan derfor ofte forstå hvordan ungdom har det i sorg. Du kan prøve å få henne til å prate med sine foreldre eller en annen voksen som hun stoler på. 

Dersom hun ikke ønsker å prate med noen er det viktig at du snakker med en voksen som du har tillit til. Du er bekymret for om hun vil ta sitt eget liv, og derfor er det viktig at du forteller det til en voksen. Det er ikke ditt ansvar å hjelpe henne, men når du forteller det til en voksen blir det den voksne som har ansvar. Sammen kan dere finne ut hvordan dere kan hjelpe venninnen din. Du kan snakke med foreldrene dine eller helsesøster. Det er helsestasjon for ungdom i alle kommuner. Her er det både helsesøster og lege, noen steder har de også psykolog. Sammen kan dere sammen finne ut hvordan dere kan hjelpe venninnen din.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på tlf. 116 111. Det er gratis å ringe hit. Her vil du treffe voksne som har lang erfaring med å hjelpe barn og unge som har det vanskelig, og de kan gi deg råd om hva du kan gjøre.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan kan du støtte en venn i sorg?

Trist gutt (colourbox.com)

Det er ikke lett å vite hvordan man skal oppføre seg overfor noen som opplever sorg. Her får du noen tips til hva DU kan gjøre.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise