Hopp til hovedinnholdet

e det mulig for ein ungdom å skifte identitet, og flytte vekk uten samtykke frå foreldre

Jente 14 år
 

Spørsmål

e det mulig for ein ungdom å skifte identitet, og flytte vekk uten samtykke frå foreldre? Ønsker virkelig å starte på nytt!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Nei, det er ikke mulig for en som er 14 år å skifte identitet. Skal man for eksempel skifte navn, må man ha foreldres samtykke. Det vil heller ikke være mulig å flytte et nytt sted alene som fjortenåring.   

Hvis du har det veldig vanskelig nå vil jeg råde deg til å søke hjelp. Du bør snakke med noen du har tillit til og som kan hjelpe deg. Kanskje er det noen voksne på skolen din du kan snakke med?

Les mer i vedlagte artikkel om andre du kan ta kontakt med for å få hjelp.

Hilsen juristen, ung.no
 
Hei og takk for at du skriver til oss.
Jeg blir litt bekymret for deg når jeg leser det du skriver. Når du ønsker å starte på nytt og komme deg vekk, tenker jeg at du må være i en tung situasjon og at du sikkert har vært gjennom mye vondt. Da kan man kjenne sterkt ønske om forandring og å starte på nytt.
 
Jeg håper du kan forsøke å snakke med en voksen rundt deg, det finnes noen som kan forstå og hjelpe. Du kan snakke med en i familien, en annen voksen du kjenner, en på skolen din eller gå til Helsestasjon for ungdom der du bor. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111, der kan du være helt anonym. 
Stå på videre og ta godt vare på deg selv.
 
Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg føler på press fra alle kanter, og trenger noen å snakke med

Jente ser på mobiltelefonen sin (colourbox.com)

Jeg føler at det meste i livet er et ork, og jeg vet ikke hvordan jeg skal klare alt. Jeg trenger noen å prate med om disse følelsene.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser