Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med tanker og følelser, om mat, trening og meg selv. Det er så kaos i hodet mitt. Hva kan jeg selv gjøre for å få det bedre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med tanker og følelser, om mat, trening og meg selv. Det er så kaos i hodet mitt. Jeg føler ikke at jeg får til noen ting, eller at det jeg gjør er bra nok. Uansett hva jeg gjør, så kan det alltid bli bedre. Nå er jeg i tillegg inni en periode hvor matlysten er borte, samtidig som jeg trener mye. Jeg vil gjerne gå ned noen kilo, men det er et problem fordi andre rundt meg til stadighet nevner at jeg har gått ned og sier at de er bekymret. Jeg mener ikke at jeg har et problem, jeg spiser, selv om jeg får dårlig samvittighet. Jeg har en jeg prater litt med, men jeg er redd dette er alt for mye, derfor har jeg ikke sagt noe til henne. Hun har allerede hjulpet meg så ekstremt mye, og å bry henne med dette vet jeg ikke om er noe lurt. Hva kan jeg gjøre, selv, for å få det bedre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du sliter med tanker og følelser om mat, trening og deg selv. Jeg forstår ut ifra det du skriver at du har det vanskelig nå.

Du har negative tanker hvor du tenker at du ikke får til noe og at du ikke er bra nok. Slike negative tanker henger ofte sammen med at du opplever at matlysten er borte og at du vil gå ned noen kilo. Det du kan gjøre selv er å prøve og endre tankegangen din. Ved å tenke mer positivt om deg selv vil du etterhvert merke at de negative tankene kan slippe taket. Det kan være litt tungt å endre tankemønster, men med litt jobbing og tålmodighet, vil du klare det og merke at ting blir lettere.

Du skriver at du snakker med ei, du skriver ikke om det er en venn eller fagperson. Uansett bør du snakke med en fagperson om hvordan du har det. Gjennom samtale kan du få hjelp til å sortere tanker og følelser slik at du kan få det bedre. Du kan oppsøke helsestasjon for ungdom der du bor. Der kan det i tillegg til helsesøster og lege også være jordmor. Du kan også ta kontakt med fastlegen din. 

Legger ved noen aktuelle artikler du kan lese.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser