Hopp til hovedinnholdet

Når det er mørkt blir jeg alltid redd. Jeg er redd for at noen er bak meg, redd det er noen i senga eller at noen tar på meg hvis foten er utenfor dyna. Hvordan kan jeg bli mindre redd?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Når det er litt mørkt, blir jeg alltid redd. Jeg er redd for at det er noen bak meg, om det er monstre i huset. Jeg tørr ikke alltid å gå gjennom gangen når der er sent, for der pleier det å være veldig mørkt. Når jeg legger meg er jeg redd for et skjellet ligger ved siden av meg, og bare venter på at jeg skal se på han og bli enda reddere. Og at noen tar på meg, viss jeg har foreksempel foten utafor dyna. Noen ganger føles det ut som at noen faktisk har tatt på meg. Jeg er egentlig en ganske tøff jente, men ikke akkurat i dette. Når jeg var liten var jeg mye tøffere på dette, men fortsatt så husker jeg at jeg trodde det var en skjelletdame som kom inn i rommet mitt. Så da måtte jeg liksom ligge helt stille, ellers ville hun drepe meg. Akkurat det har noen ganger kommet tilbake. Men når jeg er med noen føler jeg meg trygg. Jeg har snakket med faren min om det litt men han sier bare at jeg ikke må tenke på det. Moren min tror jeg nok sier det samme. Hvordan kan jeg bli mindre redd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du er blir redd når det er mørkt og at du er redd for at det kan være noen i rommet ditt. Det er vondt å være redd på denne måten og å ikke føle seg trygg. Men det kan bli bedre! 

Tanker og følelser henger sammen og påvirker hvordan vi har det. Du kan forsøke å endre måten du tenker på når redselen kommer. Når du blir redd tenker du på om det kan være noen i rommet, et skjelett i senga di eller om noen tar på deg hvis du har beinet utenfor dyna. Slike tanker fører til at du blir enda mer redd. Ved å prøve å endre tankemønster kan du lære deg å møte redselen på en annen måte. Kanskje klarer du etter litt trening å tenke mer hjelpsomme tanker. Noen ungdom som er mørkeredd har på lys på rommet, kanskje kan du prøve å se om det gjør deg tryggere. 

Jeg syns du skal snakke med helsesøster på skolen din om dette. Hun kan hjelpe deg med å finne mer hjelpsomme tanker når du blir redd.

Legger ved noen artikler du kan lese!

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser