Hopp til hovedinnholdet

klarer ikke være alene uten at noe distraherer meg

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei :) Tidligere har jeg slitt med selvskading, selvmordstanker og jeg vet ikke om jeg hadde depresjon (aldri diagnosert) men jeg vart vertfall veldig trist. Dette føler jeg har blitt bedre, men jeg klarer ikke å være alene uten å ha noe som kan distrahere meg. Jeg får veldig ofte vondt i kroppen min, blir trist (får lyst til å skrike), og jeg kjenner også at hjertet pumper fortere. Jeg vet ikke om dette er normalt å føle eller hva det er. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre fordi jeg vil ikke ha det sånn... Jeg vet ikke engang om dette er noe slags angst eller deprisjon, men jeg tør ikke å snakke med mamma å pappa.. Vet ikke om jeg tør å snakke med noen andre enn min nærmeste venninne.. Hva burde jeg gjøre, og hva kan dette muligens være? Er det normalt i min alder? Mvh, meg. Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du tok kontakt med oss. Det virker som du har mange ting å tenke på, og at du blir fort stresset av å være for deg selv. Da slipper kanskje tankene lettere til, og du får anledning til å kjenne etter på hvordan du har det. Du lurer på om dette er normalt. Jeg vil tro at det er mange unge som kan kjenne seg igjen i det du skriver. Jeg har møtt mange som har beskrevet lignende problemer. Men uansett syns jeg ikke du skal trenge å ha det sånn. Det virker som det du forteller om plager deg i hverdagen din, og da har de rett på hjelp for å få det bedre. 

Det kan virke som et stort skritt å oppsøke hjelp eller å snakke med foreldre om psykiske vansker. De aller fleste er usikre på å åpne seg, slik som deg. Det er noen som frykter reaksjonen de skal få, mens andre sliter med å finne ordene eller den rette situasjonen hvor det passer å si i fra. 

Det er godt å lese at du virker å ha en god venninne som du tør å prate med. Fortsett med det, det er viktig å dele problemer med noen. Det kan lett bli slik at hvis man sitter alene med vansker så øker trykket på en måte, og ting føles bare verre og verre. Hvis man "ventilerer" ved å snakke med andre, så får man nye perspektiver på det og i tillegg kan man bli møtt med støtte og forståelse. 

Du sier du er usikker på å snakke med mamma og pappa. Dette er ditt valg, og du vet best hva som fungerer for deg. Men generelt sett vil jo de fleste foreldre det beste for barna sine. Jo mer de vet, jo bedre sjanse har de til å vise hensyn og ta vare på barnet eller ungdommen. Du kan lese om tips til hvordan snakke med foreldre nedenfor. 

Du er 16 år, og da har du også rett på hjelp uten at dine foreldre nødvendigvis vet om det. Da må du si i fra til den du søker hjelp hos om at du ikke vil at de skal vite noe. 

Du kan snakke med legen din eller helsesøster på skolen din, hun har taushetsplikt og er vant til å prate med unge som sliter. Eller du kan oppsøke helsestasjon for ungdom, der kan du også få god hjelp. Det som er mulig hvis du er redd for å be om hjelp alene, er å ta med deg venninnen din. Du kan spørre henne om hun vil gjøre deg denne tjenesten. Kanskje hun til og med kan hjelpe deg litt med å beskrive hva som er problemet. 

Det er bra å lese at du har kommet deg gjennom vonde ting før, det forteller meg at du må være en sterk jente som har vilje til å jobbe med utfordringer. Det gir deg et flott utgangspunkt når du skal ta tak i vanskene du opplever nå. Ikke gi opp, stol på deg selv og de du snakker med om vanskene.

Ring gjerne til hjelpetelefonen på nummer 116 123, det er en anonym og gratis linje der du kan snakke fritt med en voksen. Det er åpent hele døgnet. 

Jeg ønsker deg alt det beste fremover. Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser