Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med sinne, hva kan hjelpe meg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter litt med sinne mitt. Jeg har noen dager der jeg kan bli så irritert at jeg bare vil kaste alt i veggen f.eks. Telefonen min.( gjør det ikke, men har lyst).. Jeg føler liksom at jeg også er veldig "grinete" eller sint/irritert ofte... Hva kan evt hjelpe meg med dette og hvorfor er jeg sånn??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du kan kjenne sterkt sinne og irritasjon. Jeg tenker det må være strevsomt for deg å ha det slik, å kjenne på sinne inni seg kan ta mye krefter og gjøre at man blir lei og fortvilet. 

Det er mange, både ungdommer og voksne, som syns det er vanskelig å ha kontroll når de blir sinte. Det betyr at du ikke er alene om å ha det slik, og jeg tenker det er bra at du leter etter informasjon og ønsker å finne mer ut av hva som kan hjelpe deg. Da har du allerede lagt merke til sinnereaksjonene dine, det er et veldig godt skritt i riktig retning. 

Det er ikke alltid så lett å finne et klart svar på hva som gjør at man kjenner sterkt sinne og irritasjon, det kan være flere ting som ligger bak. Noen kan ha det slik en periode, det kan kanskje bli verre hvis man er sliten, stresset eller har mye å tenke på. Noen personer har også sterkere temperament og viser mer sinne enn andre. Hvis du har hatt en ekstra vanskelig periode i det siste, kan det være smart å tenke gjennom om det er noe i livet ditt som stresser deg mye. Stress gjør oss dårligere i stand til å styre følelsene våre, og kanskje kan det bli lettere hvis du finner noe som kan dempe stresset ditt. 

Det som kan være lurt er å snakke med dem du har rundt deg om bekymringene du har for sinne. De som kjenner deg, kan støtte deg og hjelpe deg med å finne mer ut av dette. Det kan for eksempel være å legge merke til hvilke situasjoner du reagerer på, hvordan sinne kommer og hva som gjør det verre og bedre. Å finne ut av slike ting gjør at man får mer oversikt og kontroll, og kan gi mer svar på hvordan man kan få det bedre. Men det kan være lurt å ha støtte fra noen rundt deg som du har tillit til.  Det finnes god hjelp for de som er bekymret for sinnereaksjonene sine, og man kan lære seg å få bedre kontroll og vise sinne på nye måter. Da er det lurt å få støtte og råd underveis fra noen, og gjerne en voksen. Kanskje du kan snakke med foreldrene dine om at dette, eller gå til en lærer eller helsesøster på skolen din? De vet mer om hva som kan være til hjelp for deg nå. Jeg legger også ved artikler under som kan ha nyttige tips til deg, en om sinnemestring og en om hjelpehånden, som gir tips om hvordan du kan sortere i følelser, positive og negative tanker. 

Hvis dette er noe som plager deg mye og som du ønsker å finne mer ut av, synes jeg du bør snakke med en voksen om det. Kanskje du kan snakke med foreldrene dine eller en annen voksen i familien? Du kan også snakke med lærer eller rådgiver på skolen, eller gå til helsesøster eller Helsestasjon for ungdom. 

Stå på videre og ta godt vare på deg selv, lykke til!

 

Hilsen psykologen 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sinna
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sinna