Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke tanken på at mamma og pappa kommer til å dø. 

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei I det siste har jeg begynt å tenke på at mamma og pappa kommer til å dø og jeg klarer ikke tanken. Hver gang jeg legger meg kommer det opp og jeg blir redd og får en klump i magen. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre fordi det gjør det veldig vanskelig å sove.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du har mange vonde tanker og bekymringer nå som gjør deg redd og urolig. Det må være vondt for deg å det slik og det er bra du skriver om det til oss, deler tankene dine og forsøker å finne mer ut av hva som kan hjelpe deg. 

Det er mye vi ikke vet om døden, det tror jeg gjør at det er litt skremmende og vanskelig for oss å tenke på. Vi vet jo ikke hva som skjer og hvordan det er, og noen ganger kan det være vondt og skremmende å ikke finne svar på de spørsmålene man har. Jeg tror mange i perioder kan tenke mye på døden, og noen blir kanskje skremt, redd, trist eller sliten av å tenke på det.

Når tanker kverner mye i hodet og de blir vanskelige å få bort, kan det hjelpe å snakke med noen. Det kan hjelpe å dele tankene en venn eller noen i familien. Når man må sette ord på tanker og følelser, får man sortert litt og ofte blir de lettere å bære etterpå. Jeg håper du vil forsøke det og jeg tror det kan hjelpe deg. Er det en du kjenner og har tillit til som du kan dele dette med? Det finnes noen rundt deg som kan være gode å snakke med og som kan støtte deg, ofte kjenner man seg lettet etter å ha satt ord på vonde tanker. Du kan også snakke med en voksen på skolen, for eksempel lærer, rådgiver eller helsesøster. 

Jeg legger ved noen artikler under som jeg tror kan ha nyttige tips til deg om dette, en om hvordan man kan takle ubehagelige følelser og tanker, en om tips til når man føler alt blir litt kaotisk og en artikkel om hvordan man kan takle ubehagelige opplevelser. Der kan du finne tips om hvordan du på egen hånd kan jobbe litt med tankene.

Ta godt vare på deg selv, håper du får det bedre framover. Lykke til!

Hilsen psykologen 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser