Hopp til hovedinnholdet

Når jeg skal legge meg så får jeg ofte ikke sove fordi jeg ser ting i rommet. Når jeg prøver å tenke på noe fint blir menneskene om til monstre og hopper på meg eller dreper andre. 

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Når jeg skal legge meg så får jeg ofte ikke sove. Jeg ser ting ting i rommet. Og jeg tenker det er monstre i rommet. Det startet når jeg var liten (husker ikke hvor gammel jeg var, men jeg var veldig liten) Det første var at det stod menn rundt senga mi og så ned i gulvet. de hadde alle kniver pekt mot bakken. Jeg har aldri sett det i en film eller en serie. Jeg sa det til moren min men hun trodde det ikke var noe og hun tror sikkert at det er over for lengst. Det har blitt flere typer monstre oppigjennom årene. noen av de har jeg sett andre steder men det er bare noen få av de. når jeg prøver å tenke på noe fint blir menneskene om til monstre og hopper på meg eller dreper andre. På vinteren er det bedre fordi da kan jeg ha rullegardina åpen så jeg kan se rommet. på sommeren må jeg enten legge meg tildig eller så må jeg sove med lys på.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du ikke får sove når du skal legge deg fordi du ser ting i rommet. Du har hatt det slik siden du var veldig liten. Ut ifra det du skriver virker det som at det henger sammen med mørket? Du må enten legge deg tidlig eller sove med lys på, og da tenker jeg at det er for at rommet ikke skal bli mørkt slik at du kan ha oversikt over rommet ditt. Jeg forstår godt at dette er en vanskelig situasjon for deg.

Så bra at du prøver å styre tankene dine ved å tenke på noe fint. Du kan styre tankene dine, men det krever litt arbeid å endre måten man tenker på. I tillegg er dette noe som du har opplevd i mange år. DU er sjefen over tankene, men du må ofte gi dem beskjed igjen og igjen, for de kan være litt ustyrlige.

For mange ungdom er det til hjelp å snakke med noen om hvordan de har det. Jeg tenker at det kan være nyttig for deg, og at du kan få god hjelp til å finne mer ut av dette. Det er ikke alltid så lett å forklare hvordan man har det til andre, men vi vet at det er lurt å få det ut. Hvis du syns det er vanskelig å si det kan du gjerne vise dem dette som du har skrevet til oss. 

Du kan starte med å fortelle moren din hvordan du har det. Hun kan ikke vite at du fortsatt har slike opplevelser når du skal sove hvis hun ikke blir fortalt det. Eller så kan du snakke med helsesøster på skolen. Jeg håper uansett at du forteller noen hvordan du har det.

Legger ved noen artikler.

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser