Hopp til hovedinnholdet

Jeg ser ofte for meg ting jeg vil gjøre eller si, men får sperre og ender ofte opp med å ikke gjøre det allikevel. 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg vil bli kvitt sperren. Jeg kan ofte se for meg noe jeg har lyst til å gjøre, eller at jeg har noe å si, eller bare vil slippe meg løs og være glad og sosial f.eks. Allikevel ender jeg ofte opp med å ikke gjøre det. Det er som om alt bare forsvinner, noe sier stopp, brems, det får jeg ikke til. En enorm stahet jeg faller for øyeblikkelig. Jeg blir liksom litt lam. Så jeg sitter der og får ikke gjort det jeg egentlig vil. Tilslutt blir jeg veldig lei meg, som nå. Det gjør vondt. Jeg er også lei av å tvile på megselv. Jeg er lei av å være shy. Og jeg har jobbet med det, allikevel blir det ikke bra nok. Kan dere si om det er mulig å bli kvitt en slik sperre og sjenerthet? I såfall hvordan?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 og takk for at du skriver til oss!
Du skriver at du ofte ser for deg ting du har lyst til å gjøre eller si, men at du ofte ender opp med å ikke gjøre disse tingene. Du beskriver det som en sperre og blir trist i etterkant, og lurer på om det er mulig å bli kvitt en slik sperre. På bakgrunn av hva du skriver tenker jeg at dette absolutt er noe du har mulighet for å endre på. Nøkkelen, tror jeg, utifra hva du skriver, er å fokusere på én ting av gangen og begynne i det små. Eksempelvis dersom du vil "slippe deg løs": øv på dette for eksempel med én venninne,  når du erfarer at dette går bra, øker du til for eksempel to veninner, deretter til 3-4 osv. Dersom målet ditt er å "slippe deg løs" på en klassefest er det lurt å dele dette opp i delmål, som beskrevet ovenfor, da blir ikke overgangen så brå og du får rikelige erfaringer med at dette er noe du får til og som kjennes greit. Du skriver også at du er lei av å tvile på deg selv, og jeg lurer på om du kanskje har mange negative tanker om deg selv og hva som kommer til å skje dersom du gjør disse tingene du egentlig vil, men som du får sperre for? Tankene våre påvirker hva vi føler og gjør, og jeg vil råde deg til å sjekke ut psykologisk førstehjelp,  se vedlagt artikkel. Dette er et verktøy som kan hjelpe deg å ta styring over tankene dine så du får det bedre. Lykke til! Vennlig hilsen psykologen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser