Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter litt med måten jeg tenker på. Jeg er redd for å bli gammel og hva som kommer etter døden. Trenger tips.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 17 år gammel og sliter litt med måten jeg tenker på. F.eks. er jeg meget redd for å bli gammel. Vil være ung for alltid, og samtidig er jeg redd for at når jeg blir eldre må jeg sitte i rullestol eller noe. Jeg vil ikke sitte i rullestol eller noe, vil gå normalt hele livet! Er redd noe sånt, og itillegg til det er jeg redd for å dø, eller ikke akkurat å dø, men heller hva som kommer etter døden. Jeg vet ikke hvordan jeg skal klare å låse sånne tanker bak en dør i hjernen og aldri åpne døra igjen. Trenger tips, vil det f.eks. hjelpe å snakke med en psykolog eller noe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du sliter med måten du tenker på. Du er redd for å bli gammel og redd for hva som kommer etter døden. Jeg forstår at en slik redsel fører til at du opplever dette vanskelig.Med bakgrunn i det du forteller her tenker jeg at du kan ha behov for å snakke med noen for å få hjelp til å tenke annerledes, og snu de negative tankene. 

Hvis man bruker mye tid på å tenke og bekymre seg, kan de vonde følelsene bli forsterket. Da blir det også vanskeligere å tenke tanker som kan være til hjelp. Istedenfor å låse tankene inn bak en dør i hjernen og ikke åpne døra, kan det være til hjelp for deg å finne mer ut av de negative tankene og hvordan de påvirker deg. Så kan du prøve å finne mer realistiske tanker, som fungerer som motvekt til alle bekymringene. Du kan lese mer om hvordan du kan jobbe med de negative tankene i artiklene jeg har lagt ved under. 

Når det gjelder redsel for døden kan det være til hjelp å minne seg på at det ikke er noen som vet helt sikkert hva som skjer etterpå. Du kan prøve å bli trygg på tanken om at man ikke kan ha kontroll på alt.

Husk at det er du som styrer tankene dine, ikke omvendt! Du kan si til deg selv at "det er bare tanker". Tanker kan riktignok være ubehagelige, men ikke farlige. 

Jeg syns absolutt du skal forsøke å snakke med noen om hvordan du har det. Det kan ofte være til stor hjelp. Du kan også få litt hjelp med å utforske disse negative tankene gjennom en samtale. Ta kontakt med helsestasjon for ungdom eller helsesøster på skolen din. På helsestasjon for ungdom er det helsesøster og lege, og mange steder har de også psykolog. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser