Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å begrense raserianfallene mine?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 19 år som sliter med sinne. Jeg får plutselige raserianfall når jeg er hjemme, selv om jeg er en veldig rolig person ellers. Dette går spesielt utover mamma. Hun gjør meg sint bare jeg ser på hun og jeg vet ikke hvorfor. Jeg blir sint av de minste ting, og etterpå bli veldig trist. Jeg blir så utrolig sint, utan at jeg egentlig kan forklare hvorfor eller uten en spesiell grunn. Hvorfor blir jeg plutselig så sint? Hva kan jeg gjøre for å begrense disse "anfallene" slik at det ikke går utover andre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i Ung. Det er bra at du ønsker å ta tak i dette.

Det kan oppleves frustrerende og forvirrende når man har sterke følelser som for eksempel sinne uten at man forstår hvorfor. Det er ikke alltid åpenlyst hvorfor man kjenner på sinne og ofte kan det hende det er andre følelser som ligger under og at man egentlig kan være trist og lei seg.

Det finnes måter man kan jobbe med sinnet sitt på, både gjennom å forstå bedre hvorfor man er sint og hva som trigger raserianfallene, og det å få mer kontroll når følelsen oppstår sånn at det ikke går ut over en selv eller andre.

Her er en fin liten filmsnutt som forklarer litt om hva følelser er og hvordan vi lettere kan lære oss å håndtere dem.

Det er ikke så uvanlig at sinne og frustrasjon går ut over dem som står oss nærmest. Når vi er ute blant folk klarer vi til en viss grad å kontrollere oss selv mens i trygge omgivelser lar vi sårbarhet og frustrasjon komme mer opp til overflaten. Det kan også være at det er noe mamma sier eller gjør som gjør at du reagerer som du gjør. Det er viktig å huske på at det ikke er omgivelsene som gjør deg sint, men det er du selv som tolker eller tenker om det som skjer på en måte som vekker sinnet ditt eller andre sterke følelser.

Dette kan du lese mer om i artiklene jeg legger ved. Der står det en del nyttig informasjon om sinne og om hva du selv kan gjøre for å ikke bli så sint. Det kan ofte være lurt å ha noen å snakke med om dette og få hjelp til å jobbe med det. Du kan for eksempel gå til helsesøster på skolen hvor du går eller gå til Helsestasjon for Ungdom. Dette er et gratis tilbud hvor det jobber helsesøster, lege, ofte også psykolog og andre faggrupper. 

Håper dette var nyttig. Lykke til!

 

 Hilsen psykologen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser