Hopp til hovedinnholdet

Jeg går mye alene i friminuttene, har mistet min bestevenn, tør ikke snakke med andre fra klassen og er redd for hva andre synes om meg.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 13 år og jeg tror jeg kanskje har sosialangst, jeg går mye alene i friminuttene, jeg har mistet min bestevenn fordi hun vart "anerledes", jeg tørr ikke å snakke med andre fra klassa i eller rett etter sommerferien, jeg tørr ikke å være meg selv fordi jeg er redd for hva andre synes, jeg synes jeg ikke er tynn nok, jeg er en av de minst populære og nesten ingen legger merke til meg, jeg blir fort lei meg av dette og mange ganger så gråter jeg helt til jeg sovner. Kan jeg få hjelp, vær så snill?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du lurer på om du har sosial angst. Du forteller at du er mye alene i friminuttene, tør ikke snakke med andre fra klassen, tør ikke være deg selv og er redd for hva de andre tenker om deg. Det trist å høre at du føler det slik, men det du skal vite er at mange ungdommer føler det slik som deg. Jeg forstår godt at du har det tøft nå og at du blir trist og lei deg. Du viser styrke ved å sende oss dette spørsmålet og ber om hjelp. Jeg håper og tror at med litt hjelp vil du få det bedre på skolen og med deg selv.

Ut i fra det du skriver tenker jeg at du er sjenert og har litt dårlig selvfølelse og selvtillit. Dette er noe du kan gjøre noe med, men det krever litt innsats fra deg. Det kan være vanskelig å gjøre dette helt alene, og jeg råder deg til å be om hjelp. Det kan være fra foreldrene dine, en lærer du liker eller helsesøster på skolen din.

Det å ha dårlig selvfølelse og selvtillit er slitsomt og vanskelig. Dette er to begreper som går litt om hverandre, men det er en liten forskjell.
Det å være glad i seg selv og tenke at jeg er bra, er å ha god selvfølelse. Det å tenke at jeg er god til å mestre og få til ting, er å ha god selvtillit.

For å få bedre selvtillit må en utfordre seg selv og gjøre noe som en er redd for eller ikke tror en mestrer. Gjøre noen du har gruet deg for eller som du tror du ikke kan. Det kan for eksempel være å klatre i en vegg om du har høydeskrekk. Eller si hei til en som du liker godt, men ikke tørr og si hei til. Når du greier å gjøre det som du er redd for, men ønsker å kunne gjøre, så får du bedre selvtillit. Det som er bra med selvtillit er at får du god selvtillit på èn ting så vil du også oppleve bedre selvtillit på andre ting.

Når det gjelder dette med selvtillit, så trenger du å bli glad i deg selv for å klare å være mer utadvendt. Er du fornøyd med deg selv, vil du framstå som mer positiv. En person som er glad og har humoristisk sans, er lettere å komme i kontakt med enn en person som virker innesluttet. 

Det å kjenne seg trygg på seg selv, kan også være en del av det som oppleves som sjenanse. Hvis du kjenner at du er usikker og har lav selvfølelse eller selvtillit, så kan det å starte med å være mer bevisst på dette, hjelpe deg til å bli mer utadvendt. Det å snakke med andre om tanker og følelser, kan gjøre deg mer sikker på hvem du er. Ta gjerne en prat med helsesøster på skolen om dette. Det hjelper med litt sorteringsarbeid slik at ikke følelser vipper deg av pinnen. Følelser er ikke farlig, men de kan få deg til å unngå situasjoner som du synes blir ubehagelig. Og når du føler deg sjenert, så kan det "å bli synlig" føles ubehagelig til du venner deg til å være det. Det er nesten sånn at du kan ha hjelp av å si til deg selv at du er utadvendt istedenfor å tenke at det er noe du vil bli. Skjønner du forskjellen? Det blir tankens makt!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser