Hopp til hovedinnholdet

sliter med ocd, selvskading, angst og depresjon og tenker på selvmord

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jente 14 her... Jeg sliter med mine mentale sykdommer... Jeg har blitt diagnosert med tvang (O.C.D.), angst, depresjon osv.. Etter år med dette har jeg blitt suicidal. Jeg har det helt forferdelig jeg har flere ganger prøvd å ta livet mitt, men foreldrene har stoppet meg. Nå er armene mine her oppkuttet og jeg trenger virkelig noen å snakke med. Jeg kjenner at lysten får å ta livet mitt stiger alvorlig mye.... Håper dere svarer før det er for sent...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først og fremst: takk for at du valgte å skrive til oss. Det er veldig leit å høre at du har det så tungt, og da er det bra og modent at du søker hjelp. 

Du forteller om mange ulike ting som du sliter med. Du har hatt vanskene over år, og kanskje du begynner å bli usikker på om det er mulig å bli kvitt dem? Hvis man har det vondt og ikke vet hvordan man kan løse det, så er det noen som begynner å tenke på selvmord. Du skriver at du både tenker på det nå og har gjort forsøk tidligere. Heldigvis høres det ut som at foreldrene dine følger med på hvordan du har det, siden de klarte å stoppe deg da du prøvde å ta selvmord. Det er viktig at foreldrene tar dette ansvaret hvis de har et barn eller ungdom som er så nedfor som du er nå.

Selv om du har foreldre som virker å være klar over problemene, så skriver du at du virkelig trenger en å snakke med. Det er jo ikke alt men har så lyst å snakke med foreldre om, og noen ganger er det fint å ha en utenfor familien som man kan prate med.

Det er flere steder du kan gå for å søke hjelp, og jeg er enig med deg i at det er viktig at du får noen du kan fortelle ting til. Siden du har det såpass tungt så tenker jeg at du må oppsøke noen så snart som du klarer, helst med en gang. Slik trenger du ikke å være alene med problemene, og det er lurt at noen kan passe ekstra på deg når du tenker på å ende livet ditt. Selv om det kanskje er et stort skritt å ta, så håper jeg du gjør deg selv den tjenesten at du sier rett ut til noen akkurat hvordan du har det. Du fortjener støtte og hjelp nå.

Du skriver at du er diagnostisert fra før. Har du kontakt med den som du snakket med i forbindelse med dette? Hvis du har det, eller dersom du kunne ønske å gjenoppta denne kontakten så kan du eller en voksen ringe dit du fikk diagnosene og be om en time. 

Du kan også få hjelp til å skaffe deg en time hos fastlegen. Det syns jeg nesten uansett du bør gjøre med tanke på armene dine som er skadet. En lege bør nok se på sårene. Samtidig er det lurt at legen din vet om hva du går gjennom nå. Legen kjenner til tilbudene som fins der du bor, og kan hjelpe til med en henvisning. Snakk gjerne med foreldrene dine om å bestille time. Du kan godt vise dem dette svaret også hvis du vil, slik at dere har et utgangspunkt for å snakke sammen.

Det er også mulig at du kan dra til helsesøster på skolen, en lærer eller en annen voksen som du stoler på, eller til helsestasjon for ungdom i din kommune. Helsestasjon for ungdom er sånn at du bare kan komme uten å ha bestilt time, og så får du snakke med en som kan hjelpe. Det er gratis og du kan dra alene eller sammen med en som du har tillit til. 

De diagnosene som du forteller om kan være vonde å leve med, men det finnes god hjelp å få. Ikke gi opp før du får den hjelpen som du kjenner du har bruk for. Det er du som vet best hva du trenger, så gjerne si til de du har rundt deg hva du ønsker at de skal gjøre selv. Da kan man unngå misforståelser og du kan lettere få den forståelsen som du behøver. 

Når man ser så mørkt på livet at man ikke orker mer er det kjempeviktig at man ikke sitter ensom med disse følelsene. Da har man bruk for at noen kan hjelpe til å hode motet oppe, passe på at man er trygg og vise omsorg. Jeg krysser fingrene for deg og for at du blir møtt med respekt når du søker støtte.

Hold ut. Det er aldri noe som er verdt å ta sitt eget liv for. Kjemp deg videre, du kommer til å oppleve at livet blir lysere igjen selv om ting virker umulig nå. Du høres ut som en jente som har kommet seg gjennom store utfordringer tidligere. Jeg håper du kan bruke denne egenskapen igjen, så kommer du nok ut av det enda sterkere.

Jeg legger ved noen artikler nedenfor der det er flere tips. Hvis du vil lese om OCD kan du gå til denne siden

Til slutt vil jeg minne deg om at du alltid kan ringe til hjelpetelefonen på nummer 116 123, det er gratis og anonymt og åpent hele døgnet. Det er mange som syns det hjelper å bare prate med noen som har god tid til å lytte og komme med råd. Du kan også ringe nummer 116 111.

Lykke til! Jeg ønsker deg alt godt fremover i livet. Aldri glem at du er verdifull!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser