Hopp til hovedinnholdet

Helseproblemer av rus.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Heisann, er en gutt på 19 år og begynte å ta en del mdma en periode, men jeg sluttet helt ut, før dette hadde jeg røyket en del hasj. Men det startet med at jeg ble paranoid, å trodde hjerte skulle stoppe. fordi jeg hadde så smerter i hjerte, men det utviklet seg til etter måneder til at når jeg var komt hjem fra jobb. Så la jeg meg i sengen lukket øynene å fikk helt extremt synlige mentale bilder, hva enn jeg tenkte på ble til ett bilde inni hodet mitt. Men etter hvert så var jo ikke dette så veldig kjekkt å ha. Mens tiden gikk så røyket jeg en gang hasj, ett skrekk ansikt ble stuck i hodet mitt å det fortelte meg at de kom til å drepe meg hvis jeg tok en mer pille. Var ganske livredd. etter holdt jeg meg vekke fra alt, jeg fikk svaret på at noe var steingale, men tiden gikk og jeg hadde fortsatt det bilde jeg så STUCK i hodet mitt, nesten døgne rundt. Men nå når jeg både har øynene åpne og igjen så er det millionvis av prikker, når jeg kikker rundt meg så er det prikker overalt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hva som er årsaken til alle disse plagene du har med smerter i hjertet og de mentale bildene og prikker for øynene er ikke godt å si. Men etter det vi vet om MDMAs potensielle virkninger på kroppen og psyken, kan det ha en sammenheng.

Ut fra det du skriver synes vi det er grunn til å se nærmere på din psykiske tilstand og ev. få hjelp til å komme ut av den svært ubehagelige tilstanden du nå er i.

Vi vil anbefale deg å ta en sjekk hos legen. Dersom du ber om en sjekk i helsevesenet vil de hjelpe deg, og ikke moralisere eller straffe deg. Det er viktig at du tar din helse på alvor og forsikrer deg om at rusbruken din ikke har gitt skader. For noen få mennesker kan nemlig bruk av rusmidlene du nevner gi ganske omfattende problemer, selv om dette kun gjelder et fåtall brukere. Men det er allikevel viktig å sjekke det.

Vi vet at man ved bruk av MDMA får raskere puls, høyere blodtrykk, økt kroppstemperatur og muskelspenninger med økt muskelaktivitet. Dette kan i ytterste konsekvens resultere i hjerterytmeforstyrrelser, hjerteinfarkt, hjerneblødning, alvorlig oppheting, kramper og i verste fall akutt svikt i indre organer. Du kan lese mer om dette på Folkehelseinstituttets faktark om Ecstacy (MDMA).

De svarte prikkene du ser kalles mouches volantes, er ubehagelig men vanligvis ikke farlig. Men dersom det ikke går over, anbefaler vi deg å ta en sjekk hos f.eks. optiker eller lege.

Les mer i artiklene under.

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Cannabis – hva er hasj og marihuana?

Cannabis (bildet er hentet fra www.colourbox.com).

Cannabis er det mest brukte illegale stoffet i Norge. Cannabis er samlebetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje. Les om hva som er forskjellen, og om stoffene THC og CBD som finnes i cannabis.

Les mer

MDMA (ecstasy)

Ecstacy

MDMA omsettes hovedsakelig i pulverform, men forekommer også som tabletter. MDMA i tablettform kalles også Ecstasy.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser