Hopp til hovedinnholdet

Jeg har flere ganger hørt foreldrene mine ha sex. Denne siste gangen har dette gjort meg redd. Dette føles veldig ubehagelig og jeg har tårer i øynene. Jeg tenker på å begynne med selvskading igjen.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Akkuratnå har jeg opplevd å høre foreldrene mine ha sex, det er ikke første gangen.De andre gangene har jeg ikke tenkt så mye på det.Jeg tenkte at foreldrene minehar det bra og er glad i hverandre.Akkurat nå føler jeg meg annerledes,jeg er redd for uten grunn.Jeg ser det somVELDIG ubehagelig og jeg hartårer i øynene mine.Jeg planlegger å legge meg kl 10hverdag for å unngå slike igjen. Jeg tørr ikke å legge meg fra nå av etter 10.Jeg har hørt foreldrene mine snakket om å få en baby, noe jeg ikke har lyst til. Det betyr at jeg skal bli storesøster igjen og være et forbildet til enda et søsken. Jeg vil ikke det fordi jeg klarer ikke å passe på meg selv engang. Jeg klarer ikke å være glad, jeg er plutselig en trist person som ser ikke meningen med livet. Jeg er en person som føler seg feit, men klarer ikkeå gjøre noe med det. Jeg er en person som tenker på hvordan livet ville vært bedre uten meg.Jeg er en person som tenker på å begynne med selvskading igjen.Det verste er atjegvilikkhahjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jente 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Det er nok mange ungdommer på din alder som har hørt sine foreldre ha sex. De fleste synes dette kan være pinlig og flaut. Enkelte kan nok også bli engstelig og føle utrygghet.

Nå er det bare slik at de fleste foreldre har sex. Dette er naturlig og fint. Når du selv blir voksen så vil du forstå dette bedre. Foreldre til tenåringer har sjelden alene tid. Ungdommene er våkne like lenge som de voksne. Det er derfor større sjanse for ungdommer til å ta foreldrene på fersken. 

Det er lov å føle og tenke at du ikke ønsker å høre dine foreldre ha sex. Sex tilhører privatlivet mellom de som har sex. Når to personer har sex vil det være respektfullt å ta hensyn til andre i nærheten, slik at de ikke blir brydd.

Dine foreldre bør derfor vise respekt for dine følelser. Det kan godt være dine foreldre er villig til å ta mer hensyn til deg. Du skriver at du tidligere ikke brydde deg om dette, at du faktisk tenkte positivt med at de var glad i hverandre. Det er en mulighet for at dine foreldre har sett at du har taklet dette fint.

Nå synes du dette er veldig ubehagelig og da er det viktig at du lar foreldrene dine forstå dette. Du kan snakke med dem om dette. Du kan banke i veggen. Du kan rope gjennom veggen, og be dem være stille. Hvis du roper at de skal sku av radioen/musikken, så vil de trolig tenke at du ikke forstår hva de holder på med. På den måten kan du lure dem litt. Kanskje det hjelper. Sov i ro kan du også bruke (ørepropper).

Til slutt tenker jeg det ville være godt for deg å snakke med helsesøster på skolen. Dine tanker rundt selvskading og å ikke være verdt noe her i livet er alvorlige. Ta i mot den hjelpen du kan, slik at du får en bedre hverdag.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme