Hopp til hovedinnholdet

Jeg har to nære venninner som har psykiske vansker. Hva kan jeg gjøre for å hjelpe dem?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei. Jeg trenger litt hjelp.. Den ene bestevennen min, som har vært bestevennen min siden jeg var 5 har nå blitt deprimert. Hun går til fysioterapaut og foreldrene har full kontroll på dette etter jeg og resten av vennegjengen sa i fra til helsesøster da vi fant ut at hun kutta. Hun åpner seg noen ganger og snakker om det, og sier hun vil snakke med oss om det om vi spør. Hun har prøvd å ta livet sitt, (dette er noe foreldrene ikke vet). Problemet er det at jeg vil være der for henne og støtte henne gjennom dette, men jeg tørr ikke å spørre henne om ting rundt det, jeg vet ikke hva jeg skal si. Kan dere hjelpe meg? Jeg har også nå en annen bestevenn som betyr veldig mye for meg, og vi sier ALT til hverandre. Nå begynner hun også å bli veldig veldig trist, og sier livet hennes suger og at hun føler seg alene og at livet hennes bare er dårlig nå. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med henne, for hun betyr alt for meg, og jeg vil bare at hun skal ha det bra. Kan dere hjelpe meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til Ung.no

Det er ikke lett å ha venninner som sliter psykisk. Du virker som en omsorgsfull person og at du er oppriktig glad i dine venninner.

De er heldig som har deg. Du er heldig som har dem. Hvis dere alle tre kunne vært like nære venninner så er ofte det heldig.

Du ønsker å vite mer om modighet og å klare å si de rette tingene i forhold til den ene venninnen din. I forhold til den andre venninnen din så virker det som du ønsker mer generell informasjon om hva du kan gjøre for at hun blir glad igjen. Dere har allerede en god dialog.

Det aller viktigste for deg er faktisk at du holder deg frisk og fortsetter med å være glad, trygg og modig. I din situasjon nå er det lov til å tenke på deg selv, slik at du ikke blir påvirket av deres sinnsstemning. Tristhet overføres lett.

Du skal ikke være deres psykolog. Du skal være deres venn. Det er på denne måten du kan ta vare på deg selv midt oppi det hele. Det er faktisk også slik du best kan hjelpe dine venninner.

Tenk over hva venner gjør sammen og forsøk å hold deg til det. Venner hører på musikk, går på kino, snakker om forelskelse og opplevelser. Venner gjør lekser sammen og lager mat sammen. Venner gjør hyggelige, koselige og morsomme ting sammen. Gode venner er inkluderende, positive og rause. De baksnakker ikke, heller ikke utestenger. Vær en god venn!

Vær åpen til dine venninner om at du ønsker å være venn. Din ene venninne får hjelp allerede av psykolog. Støtt henne i at dette vil hjelpe. Dere trenger ikke snakke om hennes utfordringer. Dette er privat. Forteller hun noe selv, kan du lytte, men du behøver ikke spørre videre. Fortell henne gjerne hva du liker med henne som person. Ros og komplimenter er alltid godt å høre når du er trist.

Helsesøster kan trolig hjelpe din andre venninne. Isteden for at du uttrykker meninger og gir råd til henne kan du oppfordre henne til å ta kontakt med helsesøster på skolen. Det er viktig at du skjermer deg selv og ikke går for dypt inn i hennes problematikk. Husk at du må ta vare på deg selv.

Det kan også være aktuelt for deg å omgås venninner som har det godt. Du trenger også påfyll i hverdagen med positive opplevelser.

Ta hensyn til deg selv også.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser