Hopp til hovedinnholdet

Jeg har hatt sosial angst hele livet og ikke lært å få venner. Nå vil jeg prøve å komme videre i livet.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har akkuratt begynt på vgs og synes det er vanskelig å komme inn i miljøet. I vår, i 10-klasse sleit jeg med depresjon og sosial angst, og bla. slettet meg fra alle sosiale medier fordi jeg ikke ville at noen skulle tenke på meg osv. Jeg mast også kontakten med mange venner, og gikk glipp av mye. Jeg sliter med å komme inn i et klassemiljø og få nye venner, og siden jeg har hatt sosial angst stort sett hele livet har jeg på en måte ikke lært å få venner, og jeg har virkelig ikke trivdes i klassemiljø før. Nå er jeg på egenhånd i en ny klasse uten noen venner som kan støtte meg, og jeg vil gå ut av komfortsonen min, men det er veldig vanskelig. Jeg føler at jeg på en måte ikke strekker til og ikke er slik andre vil at jeg skal være:/. Jeg føler av og til at det er best å bare gi opp, men jeg vil jo få et fint liv, men det føles for vanskelig. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre:(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det berører meg å lese det du skriver. Jeg syns du virker som en tøff jente, som har lyst til å bevege deg ut av komfortsonen din, på tross av at du har opplevd mye vanskelig. Og i tillegg har du sikkert kjent på mange av de sterke, vonde følelsene som angst og depresjon kan gi.

Jeg ble veldig nysgjerrig på hva som gjør at du har lyst til å prøve å finne nye venner i den nye klassen din. Hva som overtaler deg til å ikke gi opp, til å fortsette å tro på at livet kan bli mye bedre! Det må være kloke tanker som får bestemme når du blir motivert til det! Og de tankene har helt rett!

Selv om du har vært deprimert og hatt angst betyr ikke det at ikke ting kan snu og du kan få det bedre. Sånne tilstander kan være sterke, og mindre sterke i ulike perioder av livet. Man kan få behandling og man kan bli bedre. Symptomene kan bli helt borte, eller man kan finne en måte å leve med noe av det på. Dette vet jeg for jeg snakker med ungdommer hver eneste uke som forteller lignende historier. Jeg både snakker med dem og jeg øver sammen med dem på å mestre det de syns er vanskelig. Etter mye jobbing og tålmodighet er det mange som opplever at de får til ting de har vært redde for og ting de trodde de ikke kunne. Derfor er det lurt at du finner noen å snakke med slik at du har støtte når du er klar til å utfordre deg selv fremover. Både i familien din men også noen helt nøytrale, noen som er "proffe" på å hjelpe ungdom! Mitt beste tips er derfor at du tar kontakt med helsesøster på skolen din eller går til helsestasjon for ungdom, der det i tillegg til helsesøster pleier å jobbe psykolog og andre som har som jobb å snakke med ungdom som har det vanskelig. Det er gratis, og de har taushetsplikt.

Og til slutt - tenk litt over: hva er det depresjonen og angsten står i veien for som du kan glede deg over, og som du liker å drive med dersom de flytter seg ut av veien din? Når du finner mer ut av det får du kanskje enda mer motivasjon til å ta små, kontrollerte skritt ut av komfortsonen din. Det er masse spennende der ute som livet har å by på!

Jeg ønsker deg hell og lykke på veien mot målet ditt. Jeg er sikker på at du kommer til å klare det du vil hvis du tør å prøve. Husk at du er verdifull og at det er mange som er glad i deg, selv om du noen ganger mister det av syne.

Les gjerne artiklene jeg har lagt ved. Der er det flere gode tips til hvordan du kan ta vare på deg selv når livet blir vanskelig.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser