Hopp til hovedinnholdet

Jeg var skikkelig sur og frekk mot mamma en helg, men vet ikke hvorfor og nå angrer jeg veldig! Hjelp meg!

Jente 14 år
 

Spørsmål

Mamma er skikkelig sur på meg. Jeg skulle på en sånn leir med teateret mitt, og noen av foreldrene være med å hjelpe til, moren min en av dem. Men den helgen var jeg skikkelig teit mot henne, jeg vet ikke hvorfor men, hun skulle liksom ta bilde av meg mitt i øvingen men jeg hadde ikke lyst til å bli tatt bilde av, så jeg så skikkelig surt på henne. Så liksom i hele helgen, når hun snakket til meg, så var jeg liksom sur, og liksom så vidt svarte og sånn. Fordi hun kom liksom sånn "HEI! ****mor (som mitt kallenavn) og jeg ble så flau. Så nå etter vi kom hjem, sa hun at hun aldri skulle bli med å hjelpe igjen fordi jeg var så frekk og at hun ble flau over de andre foreldrene over min oppførsel og at jeg såret henne. Jeg vet ikke hvorfor jeg sa det jeg sa.... Jeg angrer skikkelig og ligger å gråter i senga..... Hva skal jeg gjøre?! Pleier ikke å være så frekk, er det noe med puberteten? Pliiis hjelp meg..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (14)

Du forteller at du var sur og frekk mot mamma og at du nå angrer veldig på det. Det skjønner jeg ikke er en god følelse og at du er veldig lei deg nå.

Det beste rådet jeg har å gi deg er å snakke med mamma om det. Fortell henne at du er veldig lei deg for hvordan du oppførte deg og at du angrer veldig. Det kan være fint for mamma å høre dette og vite at du ikke ønsker å såre henne.

Det er mange ungdommer som kjenner at de blir fort irriterte på sine foreldre. Spesielt når de er sammen med andre venner. Foreldrene trenger ikke si eller gjøre så mye engang, før man blir irritert. For mange er dette en del av det å bli voksen og skulle løsrive seg  fra foreldrene og bli mer selvstendig. Og mange opplever en sånn periode i ungdomstida.

Men hvis du ikke ønsker at det skal være sånn og du ønsker å ha et godt forhold til mamma videre er det noen råd du kan tenke på:

  • Tenk etter før du sier ting
  • Sett deg i den andres sko; hvordan hadde det vært for deg om noen andre sa det slik til deg?
  • Lær deg å meste irritasjonen din/sinnet ditt/aggressionen din
  • Husk å vise andre respekt, omtanke og kjærlighet
  • Før neste helgetur: avklare med mamma på forhånd hvordan dere skal være mot hverandre og hvilket kallenavn hun kan bruke på deg foran de andre
  • Kardemomme loven er grei her; man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og førøvrig kan man gjøre som man vil. 


Jeg håper du tar en prat med mamma om dette og forteller henne hvor lei deg du er. Lykke til!

 

 

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sinna
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sinna