Hopp til hovedinnholdet

Har jeg det veldig dårlig fordi jeg kuttet meg en gang?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei For omtrent et halvt år siden kuttet jeg meg på armen (oppå den nedre delen av armen). Det er veldig tydelig at jeg har gjort det selv siden det er en firkant med en strek diagonalt. Jeg kuttet meg egentlig fordi jeg lurte på om jeg klarte å gjøre meg selv vondt, og jeg tenkte ikke på at det ville bli arr av det. Jeg hadde det ikke akkurat bra psykisk, men ja, det var mye fordi jeg var nysgjerrig på hva jeg klarte å påføre meg selv. Når folk da spør hva det er kan jeg ikke si " Jeg kuttet meg fordi jeg var nysgjerrig". Jeg sliter med ting mentalt, press fra meg selv om å alltid være best og sånt og føler ofte at jeg bare mister grepet på alt. Jeg har etter hvert innsett hva jeg faktisk har gjort og nå begynner jeg å stresse for det og sånt. Jeg er ganske skoleflink, og ikke akkurat dum, så hvorfor kuttet jeg meg da? Sier dette noe om at jeg faktisk har det veldig dårlig? Har alle andre på min alder det likt? Hva skal jeg svare når folk spør meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss! 

Så flott at du ikke kutter deg mer! Du prøvde en gang, men greide å la være å fortsette, det er bra. 

Selvskading, blant annet å kutte seg, er ofte et uttrykk for at man ikke har det bra, at man strever med noe. Noen skader seg selv veldig forsiktig mens andre skader seg selv alvorlig. Det er ikke nødvendigvis sånn at jo større problemer man har jo mer alvorlig skader man seg. 

Du sier at du har gjort det en gang og at det da var mest fordi du var nysgjerrig. Og så lurer du på hvorfor du gjorde det. Det er kanskje grunn nok å være nysgjerrig? Jeg tror ikke du behøver å lete etter noe annet svar på hvorfor du kuttet deg den gangen.

Når det gjelder hva du skal svare når folk spør må du jo selv kjenne etter hva som er riktig å svare. Du kan si sannheten: at du lurte på hvordan det var å kutte seg. Eller du kan si noe om at det var et uttrykk for noen vanskelige følelser du hadde.

 

Dessverre er det nok sånn at det er mange ungdommer som har det vanskelig og mange som skader seg selv fordi de ikke klarer å kjenne på de vanskelige følelsene. Det er nok også mange som er like gamle som deg, 14 år. Det er nok også sånn at det er mange både skoleflinke og mindre skoleflinke som skader seg selv. De som selvskader seg er ikke dumme.

Du sier at du sliter mentalt og du legger et stort press på deg selv om å være god i alt du gjør. Jeg synes det kunne være lurt av deg å snakke med noen om det. Slik at det ikke plutselig blir for mye stress. Du kan for eksempel snakke med helsesøster på skolen hvis du har det. Eller en annen voksen du stoler på. Det kan også være godt å fortelle foreldrene dine det.

Lykke til! Husk at du er mer enn bra nok!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser