Hopp til hovedinnholdet

Er så nervøs før matteprøver

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16 år som nettopp har begynt på VG1. På ungdomsskolen hadde jeg 6 i matte, så valget falt naturlig på T-matte. Jeg sliter litt med matten i og med at det er så mye pensum som skal gjennomgås, og vurderer å bytte til P-matte. Det største problemet mitt er at jeg blir utrolig stresset før matteprøver. Jeg blir kvalm og nesten svimmel. Jeg sitter med en klump i magen i opp til flere døgn i forveien av en prøve. Vi hadde vår første prøve forrige fredag, og jeg kunne ikke fokusere og skjønte ingenting. Jeg blir ikke overrasket om jeg får 2. Læreren vår er også veldig dårlig til å lære bort, har spurt om å få bytte til en annen klasse, men fikk et nei. Mitt spørsmål er da, hvordan kan jeg blir kvitt denne angsten og bør jeg bytte til P-matte? Jeg skal bestandig være "flink pike" og legger for mye press på meg selv, noe som er utrolig slitsomt. Jeg har litt lyst til å bli lege, og da må jeg nesten ha R1 eller S1 + S1, og jeg kommer ikke inn med 2.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det høres ut som at matte er et fag du liker, men at du nå opplever at du ikke helt mestrer det slik du vil.

Du skriver at du blir kvalm og litt svimmel før matteprøver og har klump i magen. Slik du beskriver det høres det ut som at du blir veldig stresset og er engstelig i forkant av matteprøver. Det er mange som kan oppleve å bli stresset før prøver, og det er ingen god følelse. Stresset og alle de kroppslige reaksjonene tar bort fokus på det du skal gjøre. Da blir man enda mer stresset og får kanskje sterkere kroppslige plager som igjen tar enda mer fokus bort fra jobben man skal gjøre. Og så blir det en ond sirkel.

Det er mulig å gjøre noe med dette. Du kan for eksempel snakke med helsesøster på skolen hvis du har det. Gjennom samtaler med henne kan du oppleve å få kontroll på den angsten du kjenner før prøver. Du sier at du er "flink pike" og legger mye press på deg selv. Det skaper mye stress! Men da kan det hjelpe å snakke med noen om det. Helsesøster kan også hjelpe deg videre hvis du ønsker en psykolog å snakke med.

I forhold til om du skal bytte til P-matte eller ikke tror jeg det kan være lurt å snakke med rådgiver. Kanskje du kan snakke med rådgiver om at du ikke synes læreren er god nok? Det er hvert fall viktig å si ifra igjen. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser