Hopp til hovedinnholdet

Jeg har nettopp avsluttet et 2 år gammelt forhold med kjæresten min. Jeg føler meg helt knust. Hvordan skal jeg klare å takle denne situasjonen på best mulig måte? 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har nettopp avsluttet et 2 år gammelt forhold med kjæresten min. Jeg føler meg helt knust og klarer ikke å omgås familie/venner som normalt uten å føle at jeg må gråte. Alle de gode minnene våre strømmer gjennom hodet mitt hele tiden, og får meg til å ville gråte og gråte. Det verste er at grunnen til at vi slo opp var at bestevenninna mi(!!) hadde hatt et hemmelig forhold til kjæresten min i flere mnd mens vi var sammen. Jeg prøver så godt jeg kan å tenke at hun kun holdt det hemmelig for å ikke såre meg, og at hun ikke kan noe for at hun ble forelska, men jeg klarer ikke annet enn å føle meg verdiløs og ubetydelig. Jeg skjønner ikke hvordan jeg skal klare å tilgi dem, selv om jeg vil det. I tillegg er familien min mer eller mindre i oppløsning akkurat nå, fordi faren min havnet i fengsel for noe utilgivelig og motbydelig. Hvordan skal jeg klare å takle denne situasjonen på best mulig måte? Hilsen trist jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år

Så fint at du tar kontakt med oss på Ung.no og forteller hvordan du har det. Jeg forstår godt at du er trist for tiden og at du har mye å være fortvilet over. Det blir bedre -heldigvis!

Sorg er normal reaksjon når man opplever å miste noen man er glad i. For deg så høres det ut som du har mye å være trist for akkurat nå.

Du har avsluttet et forhold med kjæresten din. Han har hatt et hemmelig forhold til din beste venninne så du har akkurat nå kanskje også mistet henne litt? I tillegg så skriver du at faren din er i fengsel for noe motbydelig og utilgivelig.

Du har mye å være sint og trist for!

Du skriver at du begynner å gråte når du er sammen med familien din og at du gjenopplever gode minner som du hadde med kjæresten din.

Det er akkurat slik sorgen sitt uttrykk er.

Hvordan ville det være for deg å fortelle familien og vennene dine at du har det vanskelig for tiden?

Du har mye å være trist for og det kan være godt å vite at du får støtte fra dine nærmeste. Det kan gjøre godt for deg å vite at du ikke er alene!

Selv om det er utfordrende i familien din akkurat nå så vil jeg likevel råde deg til å fortelle hvordan du har det. Det kan kjennes mindre ensomt og tungt for deg hvis du forteller hvordan du har det for tiden.

Det er godt å snakke om det som er vanskelig.

Du skriver at du ønsker å tilgi venninnen din men at du ikke forstår hvordan du skal få det til. Dette får deg til å føle deg ubetydelig og verdiløs.

Det at både hun og kjæresten din har hatt et forhold i flere mnd bak din rygg er jo ikke greit. Det er forståelig at du er skuffet og lei deg for dette. Det er helt naturlig å føle seg sveket. Det kan hende at du vil klare å tilgi henne men det er viktig at du får bearbeidet de vonde følelsene du har rundt dette akkurat nå.

Kanskje du klarer å tilgi når du har fått dette på avstand?

Det er ingen som kan forvente at du skal kunne tilgi dette.

Jeg vil råde deg til å snakke med Helsesøster på skolen din eller på Helsestasjon for ungdom om hvordan du har det akkurat nå.

Det er mange ting som skjer i livet ditt akkurat nå og det kan være godt for deg å snakke og bearbeide de følelsene og tankene du har for tiden.

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg.

Ønsker deg alt godt og håper du får det bedre snart!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser