Hopp til hovedinnholdet

Helserådgiver på skolen vil at mamma skal kontaktes for at jeg skal kunne gå til psykolog. Men kan ikke hun henvise meg?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har snakker litt med helserådgiver på skolen, også vil hun at mamma skal kontaktes for at jeg skal kunne gå til psykolog, men kan ikke hun henvise meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du har snakket med helserådgiveren på skolen som ønsker at moren din skal kontaktes for at du skal kunne gå til psykolog. 

Det er leger som kan henvise deg til psykolog, oftest er det fastlegen. Mange kommuner har helsestasjon for ungdom. Der kan det også jobbe psykolog og dit trenger man ikke henvisning. 

Ellers er det slik at når ungdom er over 16 år er man helserettslig myndig. Da har man selv rett til å bestemme hvem som skal vite hva om helsen din. Det betyr at siden du har fylt 16 år, kan du oppsøke lege eller psykolog uten av foreldrene dine trenger å få vite om det. Du kan selv bestille time til fastlegen din og be om henvisning til psykolog, da kan fastlegen hjelpe deg med å finne ut hvor du kan få hjelp videre.  

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser