Hopp til hovedinnholdet

Av og til blir jeg veldig lei meg. Jeg føler at jeg ikke er verdt noe og at jeg nesten ikke har noen venner.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, av og til blir jeg veldig lei meg. Jeg føler at jeg ikke er verdt noe og at jeg nesten ikke har noen venner. Jeg har det veldig bra hjemme, men jeg føler at alt skolepresset ødelegger meg. Det eneste jeg gleder meg til er når jeg kommer hjem fra skolen. Jeg blir nervøs for alle prøvene og presentasjonene og jeg får helt panikk. Tror jeg burde snakke med noen om det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (13)

Takk for at du skriver til ung.no.

Det er mange unge i dag som kjenner seg igjen i det du skriver her og som opplever at det er et stort press på skolen og blant venner. Det er veldig bra at du kan kjenne på kroppen hvilke følelser du har og beskrive disse, slik som du gjør i spørsmålet ditt.

Vi helsesøstre vet at det ofte hjelper å snakke med noen når man har det tøft, sliter med tunge tanker og følelser og kjenner på et stort press, som du beskriver. Å få hjelp til å sortere disse tankene, se hva du selv kan gjøre for å få det bedre, hvem som kan hjelpe deg og hva du kan prioritere av skolearbeid vil gjøre at du får det bedre ganske fort.

Det er godt å høre at du har det veldig bra hjemme. Det høres ut som for meg at du har et godt forhold til foreldrene dine. Stemmer det? Da råder jeg deg til å først snakke med dem om hvordan du har det nå. Vær ærlig med dem om hva du føler og hvor stressende du har det. Foreldre kjenner ofte barna sine veldig godt og vet hvordan de kan hjelpe.

Helsesøster på skolen din har god kunnskap om å snakke med barn og ungdom. Hun kan være veldig god å snakke med om vanskelige ting. Helsesøster vet også hvordan man kan takle stress, nervøsitet og panikk og gi noen gode råd og metoder for å håndtere det.

Sammen med helsesøster eller foreldrene dine kan det være en god idé å snakke med læreren din for å se hva dere kan gjøre i forhold til prioritering av skolearbeidet. Det kan gjøre at stresset blir mindre slik at du får det bedre. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg. Jeg legger også ved noen artikler om stress og skole som du kan lese.


Lykke til og ta godt vare på deg selv!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser