Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler at livet mitt ikke er vært å leve Mamma og pappa holder på å skille seg og det er også irriterende. Har lyst å gå til psykolog. Hvem kan jeg si det til?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg føler at livet mitt ikke er vært å leve. Jeg får bare lyst til å ta selvmord av små ting. Mamma og pappa holder på å skille seg og det er også iriterende. Jeg har lyst til å gå til pysolog men hvem skal jeg si det til. Har ikke ett nærtforhold til mamma eller pappa. Og bestevennen min kan vel ikke gjøre noe med det. Eller kan hun?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Så fint at du tar kontakt med oss på Ung.no og forteller oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har det vanskelig for tiden!

Du skriver at livet ditt ikke er verdt å leve. Dine foreldre skal skilles og dette irriterer deg. Jeg forstår godt at dette irriterer deg!

Du får lyst å ta selvmord av små ting og du føler at livet ditt ikke er verdt å leve. Det er ikke så unaturlig å kjenne på selvmordstanker når livet plutselig endrer seg og blir uforutsigbart og vondt. Da kan tanken på å slippe komme som en slags trøst eller utvei mer enn det er en reell tanke om å dø.

Det er jo en alvorlig ting det du nå står oppi hvor det som er trygt og kjent skal oppløses.

Kanskje du ikke opplever å bli sett eller hørt i dette? Det kan for mange føles håpløst fordi man ikke kan påvirke det valget foreldrene tar - så man må bare akseptere det.

Det er vanlig å kjenne på triste følelser og hvis man ikke har et nært forhold til foreldrene sine, som du sier du ikke har, så kan det være ekstra utfordrende for deg å få fortalt hva du tenker og hvordan du føler om dette!

Jeg syns det er fint at du vil gå til psykolog! Det å ha noen å snakke med om det som er vanskelig vil gi deg støtte i den tiden du nå har foran deg.

Er det vanskelig for deg å fortelle foreldrene dine at du har behov for å snakke med en psykolog fordi du har det vanskelig akkurat nå?

Det er ofte sånn at det er vanskelig å si fra fordi de voksne også ofte er opptatt med sitt. Men de som er dine foreldre skal også ivareta deg og dine følelser midt oppi alt sammen. Kanskje de ikke ser det helt selv hva dette gjør med deg?

Du kan snakke med helsesøster på skolen din om hvordan du har det og at du ønsker å komme i kontakt med en psykolog.

Du spør om du kan snakke med bestevenninnen din om dette. Det er fint at du har en bestevenn og det å fortelle hvordan du har det kan være fint for deg - da vet du ikke er alene om dine tanker og det som er vanskelig.

Jeg vil råde deg til å snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom og å snakke med venninnen din om hvordan du har det.

Jeg anbefaler deg også å snakke med foreldrene dine selv om du syns det er vanskelig.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan lese.

Ønsker deg alt godt og lykke til. Håper du får det bedre snart!

 

 

 

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Stines erfaring med skilsmissen

Jente med ryggen til

Stines foreldre skilte seg da hun var 13 år. Her intervjues hun av Kristin om hvordan hun har det etter skilsmissen.

Av Kristin, ungdomsjournalist på ung.no

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Jente er fortvila (colourbox.com)

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykiske plager og lidelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykiske plager og lidelser