Hopp til hovedinnholdet

Har jeg ADHD og hvordan kan jeg sjekke om jeg har det?  

Annet 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har den siste tiden lurt på om jeg har ADHD, og både jeg og mine venner tror jeg har det (hun ene har det selv) og jeg har søkt opp symptomer mange ganger og så og si det meste stemmer med meg, som liten konsentrasjon, lett distrahert, rastløs og mye mye mer, men hvordan kan jeg sjekke om jeg har det? Er det kun psykologer som kan sjekke det? Gikk til psykolog før og da spurte de om jeg noen ganger trodde jeg hadde ADHD, men jeg svarte nei ettersom jeg aldri hadde lurt på det selv, men jeg vil ikke tilbake til psykologen (ikke fordi jeg ikke trives, men moren min tror jeg finner på unnskyldninger til forskjellige "sykdommer" jeg kanskje kan ha, både fysisk og psykisk)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du sender inn spørsmål til ung.no!

Første ledd i en utredning vil være å ta kontakt med fastlegen din, han kan henvise deg videre til spesialisthelsetjenesten (BUP(Barne- og ungdomspsykiatrien)). Det er veldig viktig å finne ut av om det er noe annet som forårsaker symptomene du forteller om, så da kan det hende det er nødvendig med andre undersøkelser for å utelukke andre årsaker enn ADHD.

På bakgrunn av utviklingshistorien, symptomer i ulike situasjoner og grad av funksjonsnedsettelse vurderer man diagnosen. Ulike spørreskjemaer, psykiatriske intervjuer, normerte sjekklister, tester og observasjon i forskjellige situasjoner er hjelpemidler for utredning og diagnostiske konklusjoner.

(Helsedirektoratets faglige retningslinjer for ADHD)

Du forteller at du tidligere har vært hos psykolog, kanskje det hadde vært lurt å diskutere dette med psykologen som kjenner til deg? Ser du helst ikke vil dit, men det er nok enkleste veien å gå for å få svar på spørsmålet ditt. Han kan også henvise til BUP.

Det er uansett viktig å få klarhet i hva som forårsaker symptomene dine, det kan jo ikke være lett for deg å ha det sånn! Dette er også fint å ta opp med helsesøster på skolen din, hun kan kanskje hjelpe deg i prosessen og hvordan du skal legge frem bekymringen din for din mor.

 

Legger ved et par artikler som kan være nyttige for deg.

 

Håper du finner ut av dette og lykke til!
Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer

André (15) om det å ha ADHD

André er en av de ca 30.000 barn og ungdom som har ADHD i Norge. ung.no har fått møte André. Hvordan er det egentlig å ha ADHD?

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser