Hopp til hovedinnholdet

Hva betyr de tankene jeg har om å ønske og dø?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Er det normalt å tenke mye på om man faktisk er psykisk syk? Og er det normalt å ha fjerne ønsker om å dø? Er veldig sliten for tiden og har problemer med å følge med på skolen og andre sammenhenger. Alkohol forsterker disse tankene, men hva betyr de egentlig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 18 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Dine tanker er ikke uvanlig å ha i ungdomsårene. Tanker om å avslutte livet kommer oftere i ungdomsårene.

Det er så mye som skjer i disse årene med pubertet og å bli kjent med seg selv. Kroppen og hjerne utvikles enormt. Dette er krevende og slitsomt. Faktisk er det slik at kroppen trenger mer søvn i ungdomsårene en ellers for å få overskudd til utviklingen.

Midt i dette skjer også en krevende skolegang, der man skal prestere. Enkelte jobber ved siden av. Man har også behov for et sosialt liv, ikke bare tid til lekser.

Når man blir sliten så blir man følsom og sårbar. Negative tanker begynner å dominere.

Du skriver at du er sliten. Det er derfor det viktigste du kan gjøre for å få det bedre er å sørge for mer hvile og god nok søvn.

Du anbefales å trappe ned på aktiviteter som ikke er nødvendige. Du anbefales å sove 8-9 timer hver natt. Det er viktig at søvnen er sammenhengende. Fastlegen kan hjelpe til med søvn vansker hvis det er behov.

Det hjelper også å snakke med noen du stoler på om hvordan du har det. Dette kan være terapi i seg selv. Ved å være åpen om sine vanskelige følelser så kan man få trøst og omsorg.

Helsesøster på skolen er en slik person som snakker med ungdom om følelser og tanker. Helsesøster har mye erfaring med ungdoms psykisk helse. Kan dette være aktuelt for deg? 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser