Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ikke ha tanker om å kutte meg lengre, hva bør jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Lurer på om jeg har tvangstanker? Foreldrene mine kan drikke litt for mye i ukedagene i ny og ne, og det hender pappa blir ganske full. Det har vært slik hele livet mitt og nå føles det som at jeg har fått nok. Har begynt å ta det veldig tungt. De gangene de drikker for mye, får jeg noen ganger tanker om å kutte meg. Har kutta meg et par ganger, men klarer som regel å motstå det. Likevel er tankene der. Kutter meg slik at jeg ikke har tankene på foreldrene mine som er fulle, men heller smerten fra kuttene. Blir ofte frista til å gjøre det, men som sagt så klarer jeg som oftest å la være. Men kan stå i 10, 15 og 20 minutter og vurdere om jeg skal kutte meg eller om jeg skal la være. Prøvde å ta opp med foreldrene mine at jeg synes de drikker for mye, men de ville ikke høre. Etter det har jeg gitt opp på det og begynt å venne meg til tanken om at jeg bare må fortsette å leve med at de drikker mye alkohol. Vil ikke ha tankene om å kutte meg lenger, hva bør jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i en tøff situasjon. 

Det er tungt å streve med tanker om selvskading, og det høres ut som du har det tungt nå og at du har hatt mange bekymringer og vonde tanker over lang tid. 

Jeg håper du kan snakke med noen om hvordan du har det og om alt det du bærer på. Når man strever med selvskading, er det til hjelp å snakke med noen som kan forstå og støtte, det er det vi vet best kan hjelpe. Selvskading er ofte knyttet til en intens følelsesmessig smerte, og det kan være vanskelig å snakke med andre om. Det gjør at mange holder det helt for seg selv og ikke snakker med andre om det, noe som gjør at det man bærer på det vonde helt alene. 

Jeg synes det var bra at du tok opp med foreldrene dine at du synes de drikker for mye. Det er bra å si fra og fortelle om hvordan man har det. Mange ungdommer kan kjenne seg igjen i situasjonen din, og det er tøft å oppleve at foreldre drikker for mye. Jeg håper du kan forsøke å snakke med dem igjen, om bekymringene du har for drikkingen og også om at du er fortvilet og har tanker om selvskading. Kanskje vil foreldrene dine forstå bekymringene dine denne gangen, jeg håper du vil forsøke igjen. 

Hvis du ikke vil snakke med foreldrene dine, eller hvis du føler de ikke hører på deg, bør du snakke med en annen voksen. Du kan snakke med lærer, rådgiver eller helsesøster på skolen din. Du kan også gå til Helsestasjonen for ungdom der du bor. De som jobber på skolen og helsestasjonen, har snakket med andre i samme situasjon og kan støtte deg nå. Jeg håper du vil dele det med noen. 

Legger også ved noen artikler under som kan ha nyttig info til deg. Ta godt vare på deg selv og lykke til videre! 

Hilsen psykologen 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

- Foreldrene mine drikker og ruser seg

Drikker alkohol (colourbox.com)

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, det er flaut å ta med venner hjem, og jeg gruer meg til helger, da drikker de enda mer.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser