Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir så sint på meg selv at jeg slår meg selv i hodet, etterpå gråter jeg

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Når jeg ikke får til noe jeg holder på med kan jeg bli så sint at jeg har lyst til å slå noe,har skjedd at jeg har slått meg selv i hodet fordi jeg blir så sint på meg selv. Da renner alltid tårene også. Blir sint på andre ting også men blir mest fortest sint på meg selv. Hvorfor blir jeg så fort sint? Har dere noen tips til hvordan jeg kan roe meg kjapt ned? Har også ett annet spørsmål Jeg er trøtt hele tiden, uansett om jeg sover mye eller lite er jeg trøtt nesten hele dagen. Og noen ganger mister jeg helt fokuset og stirrer bare ut i lufta lenge uten å klare å tenke, så hvis jeg snakker med noen må jeg spørre hva de sa fordi jeg rett og slett "falt ut". Jeg føler meg alltid litt mer våken etter jeg har trent, men føler meg aldri helt uthvilt på en måte. Kan det være en spesiell grunn til det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 

Takk for at du skriver til oss!

At du vil jobbe med sinnet ditt er veldig tøft gjort! Det er mange som sliter med det samme og det å erkjenne at noe er så vanskelig krever mot. Du er på vei mot endring! Å være sint er en sterk følelse, og sinne og frustrasjon henger ofte sammen med fortvilelse. Har du veldig høye krav til deg selv? Når du begynner å slå deg selv i hodet slik du skriver, er frustrasjonen så høy og stresset så stort at du ikke vet hva annet du kan gjøre.

Vi kan alltid velge hvordan vi forstår en situasjon og hva vi tenker om oss selv, selv om vi ofte ikke er klar over det. Et godt råd kan være når du kjenner at du begynner og bli frustrert, så stopp opp. Ta en pause fra det du holder på med. Gjør noe annet for en bestemt tid før du setter deg ned igjen. F.eks bestemmer du deg for at når du kjenner at du begynner å bli irritert, stopper med det som gjør deg irritert og går deg en tur ut. Bestem deg for hvor lenge du skal være ute og når du har roet deg prøv og finn ut hvordan du kan klare å få gjort det som er så vanskelig. Kan du be om hjelp til å gjøre det som er vanskelig? Sette av god tid til å gjøre det du vet kan fremkalle sinnet. Bruk tid. Sørg for at du ikke er sulten eller trøtt. Da blir alt vanskeligere!

Spiser du sunt og regelmessig? -Det kan også ha betydning.

Siden du er trøtt hele tiden kan det være at du sover for lite eller har dårlig søvn kvalitet? Kroppen din er i stor endring og den trenger hvile.  Å ha gode rutiner før man legger seg hjelper på søvnen. Det å finne gode måter for innsovning blir viktig. Det finnes gode avspenningsteknikker som kan forsøkes. Når du har lagt deg, har slått av lyset, har det kjølig og rolig på rommet og føler deg trøtt kan du lukke øynene.

Ungdom på 16 år sover i gjennomsnitt 9 timer i døgnet.

Det at du trener er bra for deg, siden du da føler deg våken og opplagt. Fortsett med dette.

Noen ganger er det lurt å ha noen å snakke med for å finne ut av disse spørsmålene. Ta kontakt med helsesøster, så kan dere sammen se på hva som skjer og finne ut hva du kan gjøre så ting blir greiere for deg.

Ta også en tur til fastlegen og få tatt noen blodprøver.  For eksempel kan vitamin- eller mineralmangel gjøre at du føler deg mindre opplagt og det kan jo igjen gjøre deg både mindre opplagt og lettere irritert.
Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser