Hopp til hovedinnholdet

Humøret er veldig opp og ned, og jeg blir gal av å ha det sånn og vet ikke hva jeg skal gjøre. 

Jente 18 år
 

Spørsmål

Det pleier ikke være en spesiell grunn, men jeg er ofte lei meg, og blir veldig frustert over at jeg ikke skjønner hvorfor. Jeg blir/virker veldig sint og irritabel, om familie eller venner prøver å komme inn på meg når jeg er sånn. Jeg har noen venner, kjæresten og jeg har akk slått opp, og det er mye styr i familien min. Mamma og pappa skiltes for 3 år siden og jeg har bodd hos pappa siden da men har akk flyttet til mamma for en periode. Jeg har skadet meg selv før, men sjelden fordi jeg angrer veldig etterpå. Grunnen til selvskading har vært at det er mye bedre med fysisk enn psykisk smerte, når det gjør vondt inni hele kroppen og man bare vil bort fra verden. Jeg blir gal av å ha det sånn og vet ikke hva jeg skal gjøre, humøret er veldig opp og ned hele tiden. Jeg har lappen på bil og kjører til tider alt for fort pga humøret, jeg tenker ofte at den eneste måten jeg kan få den"oppmerksomheten"eller reaksjonen jeg trenger for at folk skal forstå, er at jeg blir skadet. Hva gjør jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du ofte blir lei deg og veldig frustrert over at du ikke skjønner hvorfor. Videre forteller du om flere ting du har opplevd som kan være med på å gjøre at du har det vanskelig. Jeg forstår godt at du ønsker å vite hva du skal gjøre. 

Ut ifra det du skriver tenker jeg at det er naturlig at du ofte kan bli lei deg. Du ser kanskje ikke at det er en spesiell grunn, men samtidig ser jeg flere ting du skriver som kan være med på å gjøre at du føler deg trist. Kanskje er du lei deg fordi du og kjæresten har slått opp, eller fordi foreldrene dine er skilt og du nå har byttet bosted? Det er ofte slik du skriver når det gjelder selvskading, det handler ofte om å takle vonde følelser. Mange vil heller ha fysisk smerte enn psykisk smerte. 

Slike følelser du beskriver er vonde å bære på. Tanker og følelser henger sammen og påvirker hvordan vi har det. Det kan være til hjelp å få delt det man har inni seg, da kan man få sortert litt i tanker og følelser. Derfor vil jeg råde deg til å prate med noen om hvordan du har det. Du kan oppsøke helsestasjon for ungdom der du bor, der er det både lege og helsesøster. Noen steder har de også psykolog. Hvis det ikke er helsestasjon for ungdom der du bor kan du også oppsøke fastlegen din å fortelle hvordan du har det. Er det vanskelig for deg å snakke om det, så ta med deg dette som du har skrevet til oss. Da vil fagpersoner forstå at du har det vanskelig å trenger og snakke om det. 

Jeg vil du skal vite at det finnes hjelp for det du strever med nå, så jeg håper du vil holde ut og ha troen på at det vil bli bedre. Snakk med noen!

Jeg legger ved noen aktuelle artikler.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser