Hopp til hovedinnholdet

Jeg har panikkangst hvis jeg ikke får nok søvn. Jeg tenker jeg kommer til å dø hvis det skjer.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år som sliter med panikkangst og har hatt det siden 5.klasse. En av tingene jeg har angst for er at jeg er veldig redd for å få for lite søvn. Jeg tenker at hvis jeg er våken lenge en natt kommer jeg aldri til å få sove igjen og til slutt dø. Det får meg til å ikke ville overnatte med andre selvom jeg vil. Neste helg skal jeg på en cup, og det er med mange jeg kjenner som på samme alder og eldre. Vi skal sove på samme rom alle sammen, og de pleier ofte å døgne og vœre oppe veldig lenge. Det er et problem for meg. Jeg føler meg ikke komfortabel med å fortelle alle de at jeg sliter med dette, men jeg vil heller ikke vœre en "festbrems"... Jeg gruer meg veldig, og vurderer egentlig bare å vœre hjemme, samtidig som jeg vil dra. Jeg trenger råd:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no. 

Det er mange som ikke liker å sove borte av ulike grunner. Derfor er det som regel alltid noen som gruer seg til slike overnattingsturer som du skal på.

Du skal vite at din redsel vil bli litt mindre for hver gang du klarer å overnatte borte. Da vil du erfare at du faktisk lever i beste velgående. Din erfaring vil etterhvert feste seg i hukommelsen, slik at du opplever at å sove lite ikke er livsfarlig. Det går faktisk helt fint, du blir kun litt trøtt dagen etter på.

Å få panikkangst er vondt og skremmende. Det er derfor naturlig å unngå slike situasjoner. Min anbefaling er at du utfordrer din egen redsel slik at du blir mer modig.

Fornuften din sier sikkert til deg at du selvsagt ikke er i livsfare ved for lite søvn. Det er følelsene dine som lurer deg. Din følelse redd er nå sterkere en hva som er bra for deg.

Øvelse gjør mester. Jeg legger ved en artikkel der du kan lære hvordan du kan hjelpe deg selv. Dette heter psykologisk førstehjelp. Les og øv.

Et av punktene i Psykologisk førstehjelp er, hvem kan hjelpe deg. Mitt forslag er at du sammen med dine foreldre, snakker med de voksne som skal være med på turen. De voksne kan hjelpe deg.

De voksne bør bli orientert om din engstelse. Dette vil øke din trygghet, da du vet at de kan hjelpe deg når eller hvis du blir redd. De voksne som er med på turen vil også sørge for at det ikke blir mulighet for å døgne, da dere faktisk skal være opplagt for cup neste dag.

Vær modig, lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser