Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil få hjelp siden jeg kan virkelig kjenne at min psykiske helse sliter veldig.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg vil få hjelp siden jeg kan virkelig kjenne at min psykiske helse sliter veldig. Jeg prøver å fortelle foreldrene mine om at jeg vil få hjelp men enten mener de at jeg er lat, for ung for å slite psykisk eller at jeg er bare en sånn "typisk" ungdom. De kan også bare ignorere meg og skifte temaet. Jeg skjønner ikke hva jeg skal gjøre, for jeg har snakket med en rådgiver på skolen om det, som skulle ta det opp med helsesøster fort som mulig, men det har ikke skjedd noe i det hele tatt. De fleste voksne på skolen min pleier aldri å gjøre noe.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du sliter psykisk og beskriver godt hvordan du opplever at voksne ikke gjør noe. Det er forståelig at du opplever dette som vanskelig. Jeg synes det er bra at du skriver til oss og ønsker hjelp for hva du kan gjøre videre.

Først vil jeg si at det er fint at du har prøvd å prate med foreldrene dine om at du ønsker hjelp. Så leit å høre at de ikke møter deg slik du ønsker. Er det mulig at de ikke har forstått hvordan du egentlig har det? Kanskje kan du prøve å prate med dem igjen og fortelle dem hvordan du føler deg. Fortell dem hva som gjør at du tenker at du sliter psykisk. Les mer her om hvordan du kan snakke med foreldre som ikke forstår. 

Når man sliter med vonde tanker og følelser hjelper det ofte å prate med noen om det. Gjennom samtale kan du også få en bedre forståelse av hva du sliter med og hvordan du kan få det bedre. Det er leit å høre at du opplever at ingen voksne på skolen pleier å gjøre noe. Jeg vil anbefale deg å gå til helsesøster selv å fortelle hvordan du har det. Hun er vant til å prate med ungdom som sliter psykisk. Hun kan også hjelpe deg med å ta dette opp med foreldrene dine. Et annet sted du vil få hjelp med dette er på helsestasjon for ungdom. Der jobber det både lege og helsesøster, og noen steder også psykolog.

Du kan også ringe kors på halsen, det er Røde kors sin samtaletelefon for alle under 18 år. Det er gratis å ringe, telefonnummeret er 800 333 21.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser