Hopp til hovedinnholdet

Redd for å miste vennen sin

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en usosial jente på 14. Jeg er heller ikke glad i sosiale situasjoner, på bakgrunn av utestenging osv. på barneskolen som påvirket selvbilde og selvtilliten. Jeg har derfor bare en internettvenn og en venn på skolen. Den vennen jeg har på skolen spør meg ofte om å overnatte osv. og jeg for oftest ikke lov eller så har jeg ikke nok energi til det. Det at jeg aldri er med henne på overnattinger irriterer henne og jeg skjønner henne godt, jeg skjønner ikke hvorfor hun er venn med meg i det hele tatt. Vi har ikke så mange opplevelser sammen og i hvert fall ikke mange likheter. Uansett, jeg mister energi veldig fort, oftest etter å ha vært rundt mange mennesker. Jeg lurer derfor på om det er mulig å gjøre noe som kan gi meg mer energi? Spise flere typer vitaminer kanskje (tar allerede noen vitamin tabletter hver dag)? Og så lurer jeg på om det finnes måter jeg kan forbedre selvbildet mitt på. Har lyst til å beholde i hvert fall en venn, har mistet alle andre. Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no. 

Det høres ut som at du har det ganske strevsomt med det at du ikke vet helt om du skal legge press på deg selv i forhold til å overnatte hos denne venninnen din på den ene siden, eller om du bare skal fortsette som før, men da risikere å miste venninnen din.

Du lurer på om noe av den årsaken til at du er så sliten kan være at du mangler vitaminer. Det kan godt være, og det er verdt å dra til en lege for å sjekke ut. Men for meg høres det mer ut som at du sliter med  dårlige opplevelser kanskje blant annet på grunn av utestenging på barneskolen, og derfor at du er engstelig på grunn av dette. Du har liksom ikke helt funnet din plass på skolen og i den sosiale vennegjengen. Og du er usikker på deg selv og om du kan klare det. En slags sosial angst rett og slett. Og dårlig selvbilde som du sier. Kanskje på grunn av dårlig selvbilde? Og fordi du går og lurer på om du er bra nok, og om du orker og klarer å stå i hverdagen, så sliter du deg også ut rent fysisk. For ikke å snakke om mentalt. Heldigvis er det noe som det går an å gjøre noe med! Og mye kan du gjøre selv, men det er nesten alltid enklere å få litt hjelp og støtte på veien. 

Snakk med for eksempel helsesøster på skolen din. Hun kan hjelpe deg! Hun kan også hjelpe deg å snakke med venninnen din om du ønsker det. Hun kan også hjelpe deg å finne ut hvordan du skal fortelle venninnen din at du sliter. Det kan også være lurt å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det. De kan være veldig god hjelp!!

Jeg ønsker deg masse lykke til! 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser