Hopp til hovedinnholdet

sliter med angst, burde jeg være bekymret for helsen min?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har angst og det hender at det går utover andre folk enn meg. Noen ganger bare utestenger jeg folk og vil ikke snakke eller være med noen, jeg har hørt at det kalles å være introvert. For omtrent tre uker siden hadde jeg et ganske alvorlig panikk anfall da jeg var på hybelen til kjæresten min, det startet med at jeg hadde veldig vondt i brystet første uka etter panikk anfallet mitt, men nå går det ganske greit bortsett fra at jeg får rykninger og smerter et par ganger om dagen. Hva skal jeg gjøre og burde jeg være bekymret for helsen min?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det du forteller om er leit å høre at du sliter med. Angst kan være veldig slitsomt å leve med, og noen ganger er det sånn som du sier at det kan gå ut over flere enn bare den som har det. Da er det fint at du forsøker å finne mer ut av hva du kan gjøre. 

Du virker å ha god oversikt over din egen situasjon, og det virker som du har reflektert over egne vansker. Det er et flott utgangspunkt hvis du velger å søke hjelp videre.

Vi har alle ulike måter takle vanskelige følelser på. Noen snakker lett med andre om det, mens andre har lettest for å isolere seg og ikke si så mye om hva som er galt. Du beskriver deg selv som introvert. Det trenger ikke å bety at du ikke klarer å snakke om vonde ting med andre, men kanskje merker du at det er vanskelig å ikke skyve andre vekk. Når man sliter er det lurt å prøve å snakke om hva man går gjennom. Da har man best sjanse til å få støtte og forståelse for andre. Du fortjener støtte nå, og da er det godt om du får til å si litt til dine nærmeste om at du har det tungt. 

Du lurer på om du bør være bekymret over helsen din. Det virker som du forbinder de tingene du kjente i kroppen med panikkanfallet som du hadde. Men det er ikke godt å gå rundt å være usikker. Jeg tenker at det kan være bra om du tok deg en tur innom legen din for å få en rutinesjekk. Da kan du også fortelle om angstanfallene som du har. Legen kan hjelpe deg med en henvisning slik at du kan få hjelp til å bli bedre av dette. Det finnes gode måter å behandle angst på og jeg syns du burde få muligheten til å prøve det. 

Jeg håper du oppsøker hjelp og at du får god støtte og forståelse. 

Lykke til!

 

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser