Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg kontrollere sinne mitt før det går galt?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg tror jeg har et sinneproblem. Bare at noen sier noe helt vanlig til meg eller at jeg får en snap eller melding av noen jeg ikke orker å snakke med for øyeblikket så koker det innvendig. Noen ganger klarer jeg holde det inni meg, mens andre ganger kjefter og skriker jeg. Jeg har ikke lyst, men jeg mister bare helt kontrollen. Jeg har kjent på at sinne mitt har vært litt problematisk før også, men ikke på samme måte som den siste tiden. De siste ukene har det vært så ille at jeg er redd for meg selv, og for hva jeg en dag kan finne på å gjøre mot andre. Når jeg blir sint får jeg ekle tanker og bilder i hodet av vold og selvmord. Disse tankene og bildene har kommet hver dag i det siste. Det er så skummelt, fordi jeg er så redd for å skade noen. Jeg klarer ikke lengre kontrollere meg selv. Spørsmålet til dere er rett og slett om dere har noen råd til hvordan jeg kan kontrollere sinnet mitt før det går galt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver om dette til oss.

Det er bra du har tenkt på dette og at du søker informasjon om hva som kan hjelpe deg. Det er mange, både ungdommer og voksne, som syns det er vanskelig å ha kontroll når de blir sinte, og du er ikke alene om å ha det slik. 

Noen som strever med sinne, føler de raskt mister kontroll over reaksjonene, og kanskje kan de gruble og tenke mye i etterkant. Som du skriver, kan man også få tanker og bilde i hodet som man synes er vonde og skremmende. Etter sinnereaksjoner kan mange kjenne seg slitne, usikre, flaue eller få skyldfølelse, noen blir også redde for hvordan de kan reagere neste gang. 

Det kan være lurt å snakke med dem du har rundt deg om bekymringene du har for sinne. De som kjenner deg, kan støtte deg og hjelpe deg med å finne mer ut av dette. Det kan for eksempel være å legge merke til hvilke situasjoner du reagerer på, hvordan sinne kommer og hva som gjør det verre og bedre. Å finne ut av slike ting gjør at man får mer oversikt og kontroll, og kan gi mer svar på hvordan man kan få det bedre. Men det kan være lurt å ha støtte fra noen rundt deg som du har tillit til.  Det finnes god hjelp for de som er bekymret for sinnereaksjonene sine, og man kan lære seg å få bedre kontroll og vise sinne på nye måter. Da er det lurt å få støtte og råd underveis fra noen, og gjerne en voksen. Kanskje du kan snakke med en venne eller noen i familien din? Du kan også gå til Helsestasjon for ungdom der du bor eller til fastlege. De vet mer om hva som kan være til hjelp for deg og hvilke tilbud som finnes der du bor.

Jeg legger også ved artikler under som kan ha nyttige tips til deg om hva du kan gjøre på ehen hånd. Det er en artikkel om sinnemestring og en om hjelpehånden, som gir tips om hvordan du kan sortere i følelser, positive og negative tanker. 

Hvis du har hatt en ekstra vanskelig periode i det siste, kan det være smart å tenke gjennom om det er noe i livet ditt som stresser deg mye. Stress gjør oss dårligere i stand til å styre følelsene våre, og kanskje kan det bli lettere hvis du finner noe som kan dempe stresset ditt. 

 

Jeg håper dette sbaret var til hjelp for deg. Stå på videre og ta godt vare på deg selv, lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sinna
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sinna