Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente med ADHD og tourette og føler selv at jeg sliter psykisk. Jeg trenger hjelp med min lillebror på 11 år som jeg er fæl til å erte.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente med ADHD, tourette og føler selv at jeg sliter psykisk. Grunnet mye forskjellig, men bl.a. mor som aldri kom hjem på grunn av dårlig jobbforhold. Ble ganske apatisk en stund, til tider satt jeg bare i sofaen å så tomt ut i lufta mens familielivet pågikk rundt meg. Jeg har også en lillebror på 11 år pluss to bonus søsken som bor mestorparten av tiden hos mammas kjæreste. Det jeg trenger hjelp med er min lillebror på 11 år som har bodd samme steder som meg hele livet. Som liten fikk jeg ofte raserianfall som inkluderte alt fra skriking til klipping i pledd og slosskamp med min mor. Med ofte mener jeg to til tre ganger i uka. Min bror ble ofte vitne til disse raserianfallene på tross av at mamma ofte prøvde å få noen til å passe på ham hvis/når dette skjedde. I tillegg er har jeg alltid vært fæl til å erte ham og er det fortsatt. I det siste har jeg også begynt å utøve fysiske handler som et dult eller spark. Føler at jeg bruker mobbing av ham som terapi. Hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år


Så fint at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det og hva som er vanskelig for deg i forhold til lillebroren din.

Det høres ut som du har det vondt med hvordan du er mot lillebroren din.

Det er bra at du er bevisst på hva du gjør mot han.

Da er det lettere å få hjelp!

Snakker du med noen om hvordan du har det?

Hvis ikke du gjør det så vil jeg anbefale deg å gjøre det. Det kan være helsesøster eller en psykolog.

Det kan være at du har utfordringer med ditt temperement og som du sier så har dette nå blitt sånn at du lar dette gå utover broren din.

Dette kan jo også være skremmende for han men det gjør noe med deg også fordi du ikke ønsker å være slik mot han.

Det å lære seg å mestre sinne og øve på selvbeherskelse slik at din frustrasjon ikke går ut over noen andre kan hjelpe deg.

Det å snakke med noen om hvordan du har det kan være godt for deg og da kan det være at du ikke trenger å erte broren din for å få det bedre selv.

Da kan du lære deg bedre måter å håndtere frustrasjonen din på.

Kanskje du trenger mere ro og å være litt mer for deg selv for å skjerme deg?

Dette kan være noe å tenke over og som du kan finne ut av sammen med familien din eller evnt helsesøster/ psykolog.

Det høres ut som det er flere ting i hjemmemiljøet ditt som også er krevende. Det å snakke med familievernkontoret kan hjelpe dere sammen som familie om hvordan dere skal klare de ulike utfordringene dere står oppi.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan lese.

Lykke til og håper du får det bedre snart.

 

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

André (15) om det å ha ADHD

André er en av de ca 30.000 barn og ungdom som har ADHD i Norge. ung.no har fått møte André. Hvordan er det egentlig å ha ADHD?

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Spørsmål og svar om: mobbing

Trist gutt (colourbox,com)

Lurer du på hva du kan gjøre om vennen din blir mobbet? Har du dårlig selvtillit og sliter med mobbing? Få svar på dine spørsmål om mobbing her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing