Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ei jente på 15 år som sliter med angst. Jeg er konstant sliten fordi hodet mitt aldri får fred.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15 år og jeg går i 10.klasse. Fra jeg var 12-14 år slet jeg med depresjon, på mitt verste hadde jeg selvmordstanker og det eneste målet mitt i livet var å bli diagnostisert med anoreksi. Nå i dag sliter jeg med angst, og det er spesielt ille nå fordi jeg har haugevis med innleveringer å viktige prøver. Vanligvis er skolen hvor jeg skinner, det er det jeg er god på, men den siste måneden har det føltes som at jeg har en murvegg i hodet som stopper all informasjon som prøver å komme inn. En dag kan det vi lærer gi mening å virke som det mest logiske i verden, men neste dag gir det ingen mening, og jeg skjønner ingenting av hva læreren sier. Jeg har prøvd å holde meg positiv, men jeg er konstant sliten fordi hodet mitt aldri får fred og det tærer på nervene. Det jeg kjenner jeg har mest behov for er en pause fra alt. Kan legen skrive ut sykemelding til meg, eller er jeg for ung? Hvordan forklarer jeg angst til noen som aldri har opplevd det? Mvh ukjent

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det for tiden. Jeg forstår at du har det krevende! Ikke gi opp - det vil bli bedre!

Det er mange som skriver til oss om det å ha angst og at skolen føles slitsom hvor oppgaver og tentamen skal leveres. Du er ikke alene!

Angst er et ofte et uttrykk for at det er en situasjon, eller situasjoner, som vi kan føle vi ikke mestrer eller har kontroll over. Det å bekymre seg fører ofte med seg at man bruker mye energi på å tenke tanker som at "dette får jeg ikke til", "jeg er sliten", "jeg orker ikke dette", "hvordan skal dette gå" osv.

Tilslutt så blir det vanskelig å gjøre noe fordi vi tror på det tankene sier oss.

Jeg vil råde deg til å ta en ting eller oppgave om gangen. Det blir mer oversiktlig for deg og følelsen av utilstrekkelighet vil forsvinne. Sett deg små mål og jobbe mot i stedet for å tenke på alt du MÅ gjøre.

Kan du snakke med læreren din eller sosiallærer for å forklare situasjonen du er i akkurat nå. Kanskje du kan få tilrettelagt for noe av oppgavene?

Angst er noe som kjennes godt i kroppen - både psykisk og fysisk. Det gir kroppslige ubehag som hjertebank, pulsen øker, pusten går hurtigere og man kan bli svimmel, svette, følelse av å skulle besvime. I tillegg så tenker man mye, grubler, bekymrer seg og føler seg utilstrekkelig, mister konsentrasjonen.

Kroppen er i et modus hvor den er aktivert og dette er slitsomt. Noen beskriver angst som om det føltes som man har utført en hard fysisk treningsøkt- uten at man har trent.

Du kan snakke med helsesøster om hvordan du har det og hva angsten gjør med deg. Det kan hjelpe å sortere i de kaotiske tankene man kan få av angst.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Ikke gi opp!

Ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

"Nina" fikk angst som 15-åring

Bekymret jente (colourbox.com)

– Det var da jeg begynte på videregående at det startet. Tidligere hadde jeg tatt veldig lett for skolen, og uten å legge ned arbeid fikk jeg toppkarakterer. Dette fikk meg inn på den mest prestisjefulle skolen, og det var jeg veldig stolt over, sier hun.

Les mer

Rett til tilrettelegging av prøver og eksamen

jente skriver (colourbox.com)

Allergi eller senebetennelse i armen? Behov for bestemte hjelpemidler for å gjennomføre eksamen? Skolen plikter å hjelpe deg med tilrettelegging på prøver og eksamen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst