Hopp til hovedinnholdet

Jeg har snakket med helsesøster, men føler ikke hun forstår. Hvis jeg har depresjon eller angst, hva bør jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har snakket litt med helsesøster på skolen min, men jeg føler ikke hun forsår. Alle tankene jeg deler, sammenlikner hun med ungdommen generelt og det får jeg dårlig skyldfølelse av. Jeg føler jeg ikke har rett til å føle slik som jeg gjør når hun sammenlikner, så jeg holder resten skjult. Hun har ikke foreslått noe, men mine venner (ene har angst, andre er deprimert) som jeg har snakket med, synes det høres ut som jeg har depresjon og muligens mild angst. Jeg tør ikke gå til lege eller BUP, men hvis jeg har depresjon eller noe liknende (vet jeg i det minste burde snakke med noen), hva gjør jeg da? Omså, hvordan finner vi ut hvilken type depresjon/angst? Hva skal jeg gjøre? Skriver til dere fordi det begynner å gå ut over skolen og forhold med mine nærmeste - ingen vet dette enda, men jeg har også skadet meg selv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du opplever at helsesøster ikke forstår deg, og at det har gjort at du holder følelsene dine skjult for henne. Videre skriver du at du lurer på om du har en depresjon og hva du bør gjøre. Jeg forstår at du er i en vanskelig situasjon nå.

Så fint at du vet at du bør snakke med noen når du føler du kan ha en depresjon eller angst. Det å sette ord på vanskelige tanker og følelser kan ofte hjelpe. Mange ungdommer vil ikke dette, men det er fint at du har prøvd. Jeg syns det er leit at du ikke opplever at helsesøster forstår. Heldigvis fins det andre du kan prate med som du kanskje føler du får en bedre kjemi med, og møter mer forståelse når du prater. 

Det er vanlig å ha tunge dager innimellom. Ved en depresjon stikker det dypere. Du kan føle deg irritabel, ute av stand til å sove, klarer ikke å spise, føler deg tappet for energi og klarer ikke å ta beslutninger. Du kan også føle deg mislykket, skyldig, håpløs og hjelpeløs, og du kan ha lyst til å gråte hele tiden. Men verst av alt, du klarer ikke å komme deg ut av det! 

For å finne ut om du har en depresjon eller angst uten å gå til fastlege kan du oppsøke helsestasjon for ungdom der du bor. Der jobber både helsesøster og lege, og mange steder jobber det også psykologer. Jeg vil råde deg til å prøve og prate med noen der om hvordan du føler det.

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser