Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan man finne ut om man har "flink pike syndrom" ?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hvordan kan man finne ut om man har "flink pike syndrom" ? (vet at det ikke er en ordentlig diagnose, eller hva det nå heter). Og hvis man har det hva bør man da gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss

Det som ofte kalles for "flink pike syndrom", er jo ingen diagnose, slik du også sier.  Det er plagene du har som blir viktige å ta på alvor og gjøre noe med.  Det som er vanskelig for deg nå, kan du prate med noen om.  -Kanskje med en sosiallærer eller rådgiver på skolen, de hjemme, helsesøster på skolen eller Helsestasjon for ungdom eller fastlegen din.  

Du skriver jo ikke hva du opplever er problemet for deg.  Det som ofte er et problem ved "flink pike syndrom", er at det blir veldig mye man skal rekke over og at det fører til at man blir veldig sliten og/eller opplever stort stress.  

Det å prøve å få oversikt over situasjonen, kan være lurt.  Å lage seg en oversikt over oppgaver og prioritere.  Ofte har man lagt opp til flere oppgaver og oppdrag enn det er mulig å få gjennomført på den tiden som finnes.  Å erkjenne at man ikke kan rekke alt, er ofte først skritt.  Så blir det å kutte ut noe og lage seg en realistisk plan og gi seg selv muligheten til å faktisk ha litt "slakk" og mulighet for å ta seg inn og kanskje til og med gjøre ingenting innimellom viktig.  

Du finner noen flere råd som kan være til hjelp i artikkelen under.  Ta også en prat med noen som kan veilede og støtte deg litt.  

Ta godt vare på deg selv.  Du skal vare lenge.  

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

- Jeg føler på press fra alle kanter, og trenger noen å snakke med

Jente ser på mobiltelefonen sin (colourbox.com)

Jeg føler at det meste i livet er et ork, og jeg vet ikke hvordan jeg skal klare alt. Jeg trenger noen å prate med om disse følelsene.

Les mer

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser