Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter så veldig med depresjon. Nå for tiden er jeg sint hele tiden. Hva skal jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 17 år gammel jente som sliter så veldig med depresjon. Går til skolepsykolog og til en fysioterapeut utenom. Nå for tiden så er jeg så sint hele tiden. For småting som jeg ikke vanligvis ville blitt sint for og helt uskyldige ting som at kjæresten skal på kjøretime. Og det er så slitsomt og det går alltid utover min stakkars kjæreste. Også sitter jeg igjen med en enorm skyldfølelse og følelsen å hate meg selv og han sitter igjen lei seg og forvirret. Han vet hvordan situasjonen er, og sier det går greit men jeg vet ikke hvor lenge det holder seg slik. Han er det viktigste for meg nå og eneste grunnen til at jeg holder ut. Og jeg hater å gjøre han så lei seg når vi egentlig ellers har det bra. Jeg har bare så lyst å enten kort og greit forsvinne fra kloden eller å få orden på dette slik at jeg kan få det bra igjen og fortsette å være snille meg som jeg pleide. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år

Så fint at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har det krevende for tiden og at det er frustrerende å være sint! Du har lyst til å forsvinne - men ikke gi opp! Det går an å få det bedre!

Du går til skolepsykolog og fysioterapeut. Hva er temaet deres hos psykologen? Det kan være at noe av det dere snakker om kan utløse følelser som sinne. Det er en vanlig reaksjon.

Sinne kan også komme frem når man kanskje egentlig er trist og lei seg.

Du spør hva du kan gjøre for å kontrollere sinne ditt. Tidligere var du snill sa du. Av og til så kan man være for snill slik at man strekker seg langt og føyer seg etter andre. Dette kan på sikt føre til depresjon fordi man sjelden kjenner etter egne behov og følelser.

Det høres ut som du nå har begynt å selvhevde deg bedre ved å si fra. Det kommer kraftfullt ut og du blir lei deg etterpå. Dette er det mange som kan kjenne seg igjen i. Hensikten med sinne er å sette grenser for seg selv og selvhevde.

Utfordringen for deg blir da å klare å kjenne igjen når du blir sint og å prøve og ikke la dette gå ut over kjæresten din når han skal ta kjøretimer. Eller er det noen andre følelser du kjenner på som f eks sorg over at han skal være borte fra deg? Det å prøve å kjenne igjen hva som skjer kan gjøre at du ikke blir sint.

Når du merker at du begynner å bli irritert eller sint så kan det være lurt å ta en "time-out". Si til deg selv og kjæresten din at du merker at du blir sint og at du trenger noen minutter på å roe deg ned. Når man er i sterke følelser så er det vanskelig å tenke klart og man kan si ting man ikke mener.

Ved å trekke deg ut fra situasjonen og puste rolig slik at du får roet deg ned så vil du klare å håndtere situasjonen annerledes.

Dette er helt sikkert noe du kan snakke mer med psykologen om.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Lykke til!
Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sinna
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sinna